Tutanchamónova hrobka je už v Bratislave + súťaž o vstupenky

Príležitosť ponoriť sa do čias faraónov ponúka záujemcom výnimočná výstava, ktorú v piatok otvárajú v Bratislave. Imituje hrobku jedného z egyptských panovníkov obdobia Novej ríše Tutanchamóna, ktorý zasadol na trón ako deväťročný a o desať rokov neskôr zomrel.

15.08.2014 10:00
Tutanchamón, výstava, Bratislava, zlatá maska,... Foto: ,
Jeho pôvodné meno bolo Tutanchaton, no neskôr si ho zmenil na Tutanchamón.
debata

Nadšenci egyptológie sa tak v Inchebe môžu vydať po stopách britského archeológa Howarda Cartera, ktorý v roku 1922 objavil hrobku tohto chlapčenského kráľa. Zo všetkých nálezov, ktoré v nej našiel, urobili zruční majstri dokonalé repliky, ktoré putujú po svete a prinášajú dávnu históriu bližšie k ľuďom. Podľa egyptológa Jaromíra Máleka sú repliky bezchybnou kópiou toho, čo vďaka Carterovi uzrelo svetlo sveta.

Každý návštevník výstavy najskôr dostane slúchadlá, posadí sa a premietnu mu krátky film o tom, ako Howard Carter objavil hrobku Tutanchamóna. So slúchadlami na ušiach, v ktorých počúva výklad, sa potom presúva tak, ako archeológ objavoval poklady egyptského faraóna, s ktorými bol uložený do hrobky. Prvá je na rade predsieň, kde sú jeho sochy, za nimi nasleduje druhá objavená pohrebná komora s telom „mumifikovaného“ kráľa s maskou faraóna. Tá váži 11 kíl, hrá farbami a je v nej vytesaný večný smútok.

Tutanchamón
Sošky služobníkov egyptského faraóna.
+5Zlatý trón

Okolo sú uložené tri rakvy, vložené jedna do druhej, a tá posledná, najmenšia, odkrýva „mumifikované telo“ kráľa. Zahalené je druhou maskou, pásmi zdobenými nápismi z farebného skla, zavinuté do plátenných ovínadiel. Návštevníkov zaujmú aj repliky zlatých ležadiel, golierové náhrdelníky, prenosná schránka so sochu Anupa či štítov s dobovým motívom.

Putovnú expozíciu môžu návštevníci na Slovensku vidieť až do 30. novembra. Priestor tak dostávajú aj školy, ktoré vďaka nej majú možnosť vychutnať si pútavý objaviteľský príbeh.

Tutanchamón, zrejme druhorodený syn Achnatona a jeho vedľajšej manželky Kije, mal trónne meno Nebcheperure. Faraónom sa stal v roku 1332 pred naším letopočtom. Bol 12. faraónom 18. dynastie a bol prvým a najstarším egyptským panovníkom, ktorého nevylúpenú hrobku objavil tím archeológov v roku 1922. Jeho pôvodné meno bolo Tutanchaton, no neskôr si ho zmenil na Tutanchamón. V histórií Egypta nevýznamný vládca sa stal známym až po objavení jeho hrobky Howardom Carterom. Jeho smrť je dodnes predmetom mnohých špekulácií. Najnovšie expertízy tvrdia, že ako 19-ročný zomrel pri páde z voza. Jeho telo ležalo v hrobke v Údolí kráľov.


Súťaž o lístky na výstavu Tutanchamon – Jeho hrobka a poklady!

Hrajte s Pravdou o 5× 2 lístky na výstavu Tutanchamon – Jeho hrobka a poklady!

Tutanchamon - Zlatá maska

Výstava, ktorá sa koná v Incheba Expo Bratislava, ponúka svetovú unikátnu repliku jednej z najzaujímavejších hrobiek ľudstva spolu s jej pokladmi a to v múzejnej kvalite. Dáva možnosť nahliadnuť do priestoru trojrozmerného modelu hrobky v jej pôvodnej podobe. Vitajte v Údolí kráľov!

Výstavy fascinujúceho umenia starého Egypta sú dlhodobo veľmi polulárne. Projekt Tutanchamon – Jeho hrobka a poklady však prináša novú dimenziu – jeho návštevníci môžu prežiť očarujúci príbeh vykopávok ako z naozajstného románu. Trvanie výstavy je od 15.08.2014 do 30.11.2014

Ako sa zapojiť do súťaže?

Stačí, ak pošlete správnu SMS odpoveď na otázku:

Ako sa vola objavitel Tutanchamonovej hrobky?

A) Howard Carter
B) Heinrich Schliemann

Správnu odpoveď zasielajte do nedele 24. augusta 2014 na číslo 6663 v tvare:

PRAVDA(medzera)va­ša odpoveď(medze­ra)meno priezvisko

kde za:
vaša odpoveď dosadíte vami tipovanú odpoveď v tvare A alebo B
meno priezvisko dosadíte vaše meno a priezvisko

Žrebovať budeme zo všetkých prijatých SMS so správnou odpoveďou v pondelok 25. augusta 2014 predpoludním. Výhercov budeme kontaktovať telefonicky. Cena odpovednej SMS je 0,50 € s DPH. Službu technicky zabezpečuje A SMS, s. r. o.

Súťaž bola ukončená. Výhercov budeme kontaktovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #výstava #Tutanchamón #hrobka