Vojenskí lekári školili 300 ukrajinských kolegov

Dvaja slovenskí vojenskí lekári odovzdali v Kyjeve svojim ukrajinským kolegom skúsenosti o tom, ako funguje práca vojenských lekárov v krízových oblastiach a o poskytovaní zdravotnej pomoci.

15.08.2014 19:41
debata (14)

Skoro 300 ukrajinských lekárov a zdravotníkov školil náčelník poľnej mobilnej zdravotníckej jednotky Jozef Kuca a primár chirurgického oddelenia Poľnej mobilnej zdravotníckej jednotky Ján Berec. „Obaja vojenskí lekári majú bohaté skúsenosti aj z pôsobenia v zahraničných misiách, z misie ISAF v Afganistane alebo z mierovej misie OSN UNMISET vo Východnom Timore,“ uviedla hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková.

Šéf rezortu obrany Martin Glváč vyhlásil, že aj toto je jedna z foriem našej pomoci, ktorú sme poskytli Ukrajine. „Naši vojenskí lekári patria k špičke a preto som rád, že svoje skúsenosti mohli odovzdať ďalej ukrajinským lekárom a zdravotníkom,“ povedal.

Ukrajinskí lekári a zdravotníci sa mohli dozvedieť praktické informácie z poľnej chirurgie, napríklad o organizácii a riadení poľnej nemocnice, ako riešiť akútne zákroky v sťažených podmienkach, či o následnej psychologickej pomoci pacientom. Naši lekári boli pritom podľa Ballekovej jedinými zahraničnými prednášajúcimi, ktorí ukrajinských lekárov školili.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #lekári #Ukrajina