Ľuďom ide o život, ale na vyšetrenie čakajú mesiace

Bez známostí dnes pacient nedokáže urobiť v zdravotníctve ani krok. Potrebuje ich už aj na vyšetrenia magnetickou rezonanciou či cétečkom. Ak ich nemá, čaká aj mesiace. Skorší termín nedostanú ani onkologickí pacienti či tí, ktorí trpia silnými bolesťami.

17.08.2014 15:00
ct vyšetrenie, tabuľka Foto:
Ilustračné foto.
debata (25)

V niektorých mestách dostávajú pacienti, ktorých posiela na vyšetrenie ambulantný lekár, termíny až o tri mesiace. Pri objednávaní nepomáha ani argument, že ich diagnóza je vážna a každá minúta je drahá. Zistil to denník Pravda vo svojej ankete. Naši redaktori sa vydávali za pacientov, ktorí trpia silnými bolesťami v spodnej časti chrbtice, a žiadali rýchle vyšetrenie. Spolu zatelefonovali na 29 pracovísk po celom Slovensku, z toho do 16 centier magnetickej rezonancie a na 13 pracovísk počítačovej tomografie (CT).

Anketa denníka Pravda ukázala, že najdlhšie čakacie lehoty na vyšetrenie magnetickou rezonanciou sú v Banskej Bystrici, termíny presahujú tri mesiace, v Trnave je to 78 dní, v Rimavskej Sobote 58. Najmenej sa bez poplatkov čaká v súkromnom centre Alfamedia v Trenčíne, iba tri dni.

Pri cétečku je opäť najhoršia Banská Bystrica, termíny na vyšetrenie prekračujú hranicu troch mesiacov, vo Zvolene 96 dní, v Trenčíne dva mesiace. Najmenej čakajú pacienti v Galante, iba jeden deň.

zväčšiť
ct vyšetrenie, tabuľka

Rýchla diagnostika pritom zvyšuje šance chorých na prežitie. Čím skôr sa stanoví diagnóza, tým skôr sa nasadí aj liečba. Najmä pri onkologických chorobách hrajú ľudia o čas. Dôvodom dlhých čakacích termínov sú nízke počty prístrojov v regiónoch, ale aj zvyšujúce sa počty vyšetrení. Východisko z tejto situácie nehľadá nikto.

Zlé skúsenosti s čakacími lehotami na vyšetrenie magnetickou rezonanciou má Anna Valachová z Nadácie na pomoc onkologickým pacientom. „Teraz riešim dva prípady, keď v Nitrianskom a Levickom okrese pacienti čakajú v jednom prípade dva mesiace a v druhom prípade až štyri mesiace. Hľadáme rôzne možnosti, kde by sa na vyšetrenia dostali skôr a skúšame to rôzne po viacerých pracoviskách po celom Slovensku,“ tvrdí Valachová.

Dodala, že v jednom prípade už došlo u pacienta k zhoršeniu stavu. Onkologickým pacientom ide podľa nej o čas, a tak potrebujú byť vyšetrení skôr. Skoršie termíny sa preto snaží vybaviť po známostiach, pomáhajú jej priateľské vzťahy s lekármi, ktorí zatelefonujú na pracovisko magnetickej rezonancie. Bežný človek však podľa nej nemá šancu na skorší termín.

Jozef Vrátil zo Záhoria má dlhodobo bolesti nôh pre posunutú platničku na chrbtici. Na magnetickú rezonanciu čaká jeden mesiac. „Medzitým jem tabletky proti bolesti, dcéra mi zaobstarala paličku, o ktorú sa opieram, keď niekde potrebujem ísť. Jednoducho sa s bolesťou musím naučiť žiť,“ uvádza pán Vrátil.

Ladislav Pásztor, šéf predstavenstva spoločnosti Pro Diagnostic Group, ktorá má pracoviská magnetickej rezonancie v Bratislave, Nových Zámkoch, Košiciach, Poprade, Prešove, Žiline a Leviciach, hovorí, že viac ako trojtýždňové až niekoľkomesačné čakacie lehoty sú bežné aj vo vyspelých krajinách a nie je to len špecifikum Slovenska. „Momentálne tento problém riešia aj Francúzi, ktorí napriek tomu, že majú veľmi veľa prístrojov, majú dlhé čakacie lehoty. Je to preto, lebo ide o vyšetrovaciu metódu, ktorá naozaj môže veľa povedať o organizme a dopyt po nej neustále rastie,“ konštatuje Pásztor.

zväčšiť
ct vyšetrenie, tabuľka

Čakacie lehoty na pracoviskách Pro Diagnostic Group sú tri týždne až mesiac. Pri diagnózach pohybového aparátu je to oveľa viac. Všetky pracoviská sú podľa Pásztora využívané maximálne, od rána do večera. Nemyslí si, že je to tak aj inde.

Neskoré termíny v Banskej Bystrici hovorkyňa Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Banskej Bystrici Ružena Maťašeje vysvetľuje tým, že ich limituje čas a nedostatok kvalifikovaného personálu. „Príprava a vyšetrenie urgentného pacienta privezeného rýchlou záchrannou službou s vážnymi zraneniami si vyžiada čas, za ktorý by mohlo byť urobených niekoľko jednoduchších výkonov. U nás vyšetrujeme aj diagnózy, ktoré nie sú z finančného hľadiska pre súkromné zariadenia také zaujímavé,“ povedala Maťašeje. Na MR denne vyšetria priemerne 25 pacientov a na CT pracoviskách 60 pacientov.

Skoršie objednanie z dôvodu, že pacient má silné bolesti alebo je u neho podozrenie na vážne ochorenie, v praxi nefunguje. Za akútny stav, ktorý má vždy prednosť, lekári považujú iba mozgovoú porážku či herpetickú encefalitídu.

„V týchto prípadoch musíme vyšetrenie urobiť čo najskôr. Ostatné veci už rozlišujú klinici, väčšinou sú to naši nemocniční lekári, ktorí nám volajú ohľadom hospitalizovaných pacientov,“ povedal lekár Ján Střelec, ktorý pracuje na pracovisku magnetickej rezonancie v Trnave.

V prípade, ak pacienta posielala na diagnostiku ambulantný lekár, je podľa Střelca na ňom, či im zatelefonuje a vyšetrenie tak posúri. „Ak to netlačí lekár, tak, bohužiaľ, si musia počkať. Na pracovisku, v ktorom pracujem, neexistuje možnosť zaplatiť si za prednostné vyšetrenie,“ dodal lekár. Počas dňa priemerne vyšetria do 30 pacientov. Pracujú od rána od siedmej do večera do siedmej hodiny. V Trnave sú čakacie lehoty dva a pol mesiaca.

Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že nie je možné určiť, kto by mal byť vyšetrený prednostne. Podľa neho sa nedá zostaviť zoznam akútnych diagnóz. Hovorkyňa Martina Šoltésová vysvetlila, že každý pacient musí byť posudzovaný individuálne s prihliadnutím na jeho zdravotný stav. Poukázala na to, že ak má pacient problém s dostupnosťou diagnostickej metódy, mal by kontaktovať svoju zdravotnú poisťovňu, ktorá môže nájsť iné zariadenie.

Zdravotné poisťovne však dávajú od tohto problému ruky preč. Podľa nich na to nemajú dosah. Na otázku, či by zdravotná poisťovňa vedela pomôcť poistencovi nájsť rýchlejší termín na vyšetrenie, hovorkyňa najväčšej zdravotnej poisťovne Eva Ravingerová odpovedala, že liečbu indukuje aj manažuje pacientovi jeho lekár, ktorý najlepšie pozná jeho zdravotný stav.

„Každý všeobecný lekár má právo v prípade potreby priamo so zdravotníckym zariadením, ktoré poskytuje vyšetrenia, dohodnúť termín tak, aby nedošlo k poškodeniu zdravotného stavu pacienta,“ reagovala Ravingerová.

Čo robiť, aby sa zlepšila situácia v prospech pacienta? Názory na to sú rôzne, od zvýšenia počtu diagnostických pracovísk cez dvojzmenné prevádzky tých existujúcich. Konkrétne kroky však zdá sa, zatiaľ nerobí nik.

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #Pacient #CT vyšetrenie