Prieskum: Mladých ľudí sponzorujú najmä rodičia

Mladí ľudia vo veku od 12 do 26 rokov sú odkázaní predovšetkým na svojich rodičov a ich peniaze. Vyplýva to z prieskumu o slovenských tínedžeroch a mladých ľuďoch s názvom Millennials+.

18.08.2014 18:41
tínedžer, kola, čipsy, televízor, hra,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Jeho výsledky poskytla Vladimíra Bunčáková zo spoločnosti TNS Slovakia. Rodičia sú podľa prieskumu hlavným zdrojom príjmu a pravidelne svoje deti sponzorujú formou vreckového. Prieskum spoločnosť robila na vzorke 1 500 ľudí vo veku od 12 do 26 rokov.

Finančne najzávislejší sú od svojich rodičov najmladší tínedžeri vo veku od 12 do 15 rokov, až 92 percent dostáva od nich peniaze. „Čím sú mladí ľudia starší, tým sa ich závislosť od rodičov zmenšuje,“ dodala Bunčáková.

Rozpočty tých najmladších pravidelne zvyšujú aj starí rodičia či iní príbuzní. Za týždeň dokáže táto skupina tínedžerov minúť v priemere 17 eur. Starších od 16 do 19 rokov dotujú podľa prieskumu takisto hlavne rodičia, túto možnosť označilo 84 percent z nich. Starí rodičia im prispievajú už menej. V tomto veku začínajú byť mladí ľudia finančne samostatnejší, pretože na brigádach si začínajú zarábať svoje prvé peniaze. Vek, keď mladá generácia získava prvé skúsenosti so zarábaním peňazí, sa tak znižuje.

„Zatiaľ čo v minulosti na brigády chodili najmä vysokoškoláci, v súčasnosti si takýmto spôsobom privyrábajú už aj stredoškoláci,“ poznamenala Bunčáková s tým, že na týždeň si stredoškoláci vystačia priemerne so sumou 21 eur.

Ako ukázal prieskum, aj vysokoškolákov rodičia stále finančne podporujú, predstavuje to 70 percent. Vysokoškolský život je však podľa Vladimíry Bunčákovej náročný, preto dotácia mladým ľuďom väčšinou nestačí, a tak takmer dve tretiny (60 percent) vysokoškolákov popri štúdiu aj brigádujú. Priemerne za týždeň minú 47 eur.

Mladí pracujúci ľudia od 20 do 26 rokov sa už musia podľa informácií v prieskume spoľahnúť hlavne sami na seba. Dve tretiny, 68 percent, pracujú na plný úväzok, šesť percent na polovičný, brigádami si finančnú situáciu zlepšuje 15 percent a podnikať na vlastnú päsť skúša osem percent opýtaných. Štvrtina však aj v tomto veku dostáva finančnú pomoc od svojich rodičov, ukázal prieskum. Táto skupina týždenne minie 81 eur.

„Rozdiel v zarábaní a míňaní peňazí je výrazný najmä z pohľadu pohlavia, chlapci pracujú viac ako dievčatá,“ uviedla Bunčáková. Ako dodala, dievčatá za týždeň minú v priemere 36 eur, chlapci takmer 50 eur.

Štúdiu Millennials+ robila spoločnosť TNS Slovakia v októbri a novembri minulého roku cez internet. Prvé výsledky zverejnila v marci tohto roku. Monitoruje životy mladých ľudí, pričom sa zameriava na ich životný štýl, hodnoty, názory, postoje a správanie. Tiež sleduje spotrebiteľské správanie sa či obľúbenosť značiek. Viac informácií o štúdii sa nachádza na stránke.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #rodina #tínedžer