Parlament otvorí diskusiu o rozvodoch dohodou

Do parlamentu sa viac ako po roku vráti diskusia o rozvodoch dohodou. V legislatíve takúto možnosť navrhuje nezaradený poslanec Národnej rady SR Juraj Droba. Podľa jeho návrhu by mali byť rozvody možné vzájomnou dohodou manželov formou notárskej zápisnice.

19.08.2014 10:00
debata (2)

Droba chce, aby takúto možnosť mali nielen bezdetní manželia, ale aj manželia, ktorých detí sú už dospelé. Návrhom Drobu by sa mal parlament zaoberať na septembrovej schôdzi.

Poslanec NR SR za Most-Híd Gábor Gál však odmieta takýto návrh novely zákona o rodine. „Tak, ako tomu bolo v minulosti, aj teraz platí, že strana Most-Híd nepodporí návrhy, ktoré by umožňovali rozvody len na základe splnenia určitých formalít,“ povedal v utorok Gábor Gál.

Podľa neho je manželstvo základom rodiny a spoločnosti a preto by vstup do tohto zväzku, ako aj rozvod, mali byť vážnym životným krokom – a to bez ohľadu na to, či je manželstvo bezdetné, alebo manželia majú deti.

„Neraz sa stáva, že sa manželia rozhodnú pre rozvod neuvážene či v afekte. Takéto manželstvá sa však dajú zachrániť a prax ukázala, že mnohé z nich potom fungujú roky bezproblémovo ďalej,“ dodal Gábor Gál.

V roku 2013 opozičná strana Sloboda a Solidarita (SaS) predložila návrh o rozvodoch dohodou, ale napokon ho stiahla z rokovania parlamentu. SaS chcela návrhom zjednodušiť rozvody v dvoch rovinách. Pri manželských pároch, ktoré nemajú deti, alebo ich majú dospelé, malo byť možné rozviesť sa formou podpísania notárskej zápisnice.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #dohoda #Most-Híd #rozvody #Juraj Droba #SASKA