Jubilejné oslavy SNP sľubujú veľkolepé zážitky aj rekordnú účasť

Začnite s vysťahovaním. Tieto slová vyslovil 29. augusta 1944 generál Ján Golian a odštartoval tak Slovenské národné povstanie. Nebolo však len slovenské. Do tejto vzbury proti nacistom sa zapojilo 33 národov. A v približne takomto počte sa zídu aj na jubilejných oslavách 70. výročia Povstania. Organizátori hovoria o historickom úspechu.

19.08.2014 16:00
snp, banská bystrica, povstanie, pamätník, múzeum Foto: ,
Pamätník SNP v Banskej Bystrici bude centrom osláv 70. výročia Povstania. Kým prídu prví návštevníci, intenzívne sa pracuje na úpravách exponátov v Múzeu SNP aj na jeho nádvorí.
debata (64)

„Oslavy SNP robíme posledných desať rokov na vysokej úrovni. Spočiatku sme mali účasť zo šiestich krajín, neskôr z deviatich, potom z pätnástich. Pred rokom to bolo 27 a teraz sme po prvýkrát prekročili hranicu 30 krajín, z ktorých zástupcovia prídu klásť vence,“ prezradil Dalibor Lesník, manažér kvality z Múzea SNP v Banskej Bystrici. Svoju účasť potvrdili viacerí veľvyslanci, ministri obrany. Zatiaľ však nie je isté, či príde všetkých 15 pozvaných hláv štátov, dôvodom je dolaďovanie bezpečnostných opatrení. Pozvánku dostal aj ruský prezident Vladimir Putin, ale toho zrejme zastúpi premiér Dmitrij Medvedev. Putin sa zúčastnil aj na oslavách vylodenia Spojencov v Normandii.

Účasť organizátori odhadujú na 20-tisíc ľudí a aj preto presunuli hlavnú časť osláv pod Pamätník SNP, to znamená na trávnatú časť medzi Múzeom SNP a hotelom Lux. Len na samotnom pietnom zhromaždení bude podľa Lesníka približne 5-tisíc návštevníkov vrátane pamätníkov Povstania, ktorých žije na Slovensku približne 1 400.

Program osláv
28. august 19. h koncert Štátnej opery v Banskej Bystrici pod Pamätníkom SNP spojený s odovzdávaním cien Múzea SNP
29. august 11. h prelet stíhačiek, začiatok pietneho aktu kladenia vencov
29. august 12. h príhovory oficiálnych hostí
29. august 13. h SĽUK, Ľudová hudba Ďatelinka so sólistami, ruský armádny súbor Alexandrovci, Koncertný súbor vzdušných síl USA v Európe, Boban a Marko Markovič s orchestrom, Marie Rottrová s orchestrom Karla Vlacha, Vlčia stráž (program nového CD Múzea SNP, vystúpia The Pastels, Tomáš Bezdeda a ďalší)
29. august Sprievodné podujatia: prezentácia OS SR, ukážky súčasnej a historickej vojenskej techniky, zoskok výsadkárov, premietanie dokumentárnych filmov v kinosále Múzea SNP, slávnostná inaugurácia poštovej známky, modely áut a lietadiel
30. august 17. h Slávnostný súbor vzdušných síl USA v Európe (Námestie SNP)
30. august 18. h mobilizácia civilistov, príchod povstaleckej armády, historická kolóna z Námestia SNP na železničnú stanicu Banská Bystrica
31. august 16. h dynamická ukážka pancierového vlaku Štefánik v priestoroch železničnej stanice Šalková

Návštevníci si môžu počas popoludnia štátneho sviatku naživo vychutnať znamenité hudobné telesá od východu až po západ. Či už je to SĽUK, ktorý oslavuje 65 rokov, alebo vyše 120-členný armádny spevácky zbor Alexandrovci. Vystúpia aj geniálni Boban a Marko Markovič s orchestrom zo Srbska, Marie Rottrová s veľkým orchestrom Karla Vlacha a nebude chýbať ani Koncertný súbor vzdušných síl USA v Európe (USAFE Band). „To sú kapely na nezaplatenie a verejnosť ich má možnosť vidieť bezplatne,“ podotkol Lesník. Ľudia však budú musieť strpieť prísnejšie bezpečnostné opatrenia. Do areálu bude viesť sedem vstupných brán, kde prejde každý z návštevníkov kontrolou vrátane detektoru kovov. Lesník preto vyzval ľudí, aby mali pri sebe čo najmenej kovových vecí. „Ak sa u niekoho nájdu nožíky alebo nejaké ostré predmety, dôjde k osobnej prehliadke a tieto veci im odoberieme nabok, aby nedošlo k nejakému úrazu,“ upozornil.

Letecký exponát na nádvorí. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
snp, lietadlo, banská bystrica, druhá svetová vojna Letecký exponát na nádvorí.

V sobotu 30. augusta sa na Námestí SNP rozbehne veľká mobilizácia. „Na námestí sa zídu desiatky ľudí v dobovom oblečení vrátane žandárov a gardistov. Do toho prídu historické vozidlá so slovenskými vojakmi, ktorí vyhlásia Povstanie a začnú sa pri nich zhromažďovať muži. Dostanú výzbroj, výstroj, nasadnú do áut a presunú sa v historickej kolóne na železničnú stanicu, kde je vystavený pancierový vlak,“ naznačil historik múzea Marian Uhrín. Mobilizácia potrvá asi hodinu a pripravený je aj odborný komentár. Milovníci vojenskej techniky sa môžu tešiť na pár zaujímavých kúskov, ktoré na Slovensku ešte neboli prezentované.

Posledný deň osláv, nedeľa 31. augusta, bude patriť pancierovému vlaku Štefánik. V priestore Železničnej stanice Šalková môžu návštevníci sledovať rekonštrukciu bojov povstalcov s nemeckou armádou. „Bude to ukážka toho, čo sa udialo posledné dva októbrové týždne v priestore medzi Breznom a Banskou Bystricou. Pôjde o útok 18. SS divízie Horst Wessel na povstaleckú armádu, ktorej bude pri obrane pomáhať pancierový vlak,“ doplnil Uhrín. Nebudú chýbať partizáni, príslušníci paradesantnej brigády, kolesová, pásová technika, delostrelectvo, mínomety a lietadlá. Podľa historika ostáva už len veriť, že nebude pršať. Výrazné zrážky sa však na konci augusta zatiaľ nečrtajú.

Obmedzenia budú aj v doprave

  • na rýchlostnej ceste R1 v blízkosti Banskej Bystrice budú musieť vodiči počítať s dočasným vylúčením dopravy, o presných časoch bude polícia informovať budúci týždeň
  • v súvislosti s Medzinárodnými leteckými dňami treba v posledný augustový víkend počítať aj s obmedzeniami na ceste I/69, v okolí Sielnice a Sliača môže polícia uzavrieť cestu v oboch smeroch
  • pripravené budú obchádzkové trasy, polícia bude na určených miestach regulovať a usmerňovať dopravu
  • polícia žiada vodičov, aby cez obmedzené úseky prechádzali ohľaduplne a trpezlivo a rešpektovali pokyny

Zdroj: KR PZ Banská Bystrica

© Autorské práva vyhradené

64 debata chyba
Viac na túto tému: #SNP #povstanie #druhá svetová vojna #70. výročie SNP