KDH chce dvojkolovú voľbu starostov a primátorov

KDH chce dvojkolovú voľbu starostov obcí a primátorov miest. Navrhuje ju v novele zákona o voľbách do orgánov samosprávy obcí, ktorú predkladajú do legislatívneho procesu poslanci hnutia Pavol Abrhan, Martin Fronc, Monika Gibalová a Marián Radošovský.

19.08.2014 17:32
debata (13)

Parlament sa bude zaoberať ich návrhom v septembri. Návrh novely zákona má zakotviť druhé kolo voľby starostu a primátora v prípade, ak kandidát na starostu (primátora) v prvom kole volieb nezíska nadpolovičnú väčšinu platných hlasov. V takom prípade sa má podľa návrhu kresťanských demokratov konať do 14 dní druhé kolo volieb.

Do druhého kola postúpia tí dvaja kandidáti na starostu (primátora), ktorí získali najväčší počet platných hlasov v prvom kole volieb. Ak niektorý z kandidátov, ktorý postúpil do druhého kola volieb prestane byť voliteľný za starostu (primátora) alebo ak sa práva kandidovať vzdá, postúpiť do druhého kola volieb má ten kandidát, ktorý v prvom kole získal v ďalšom poradí najväčší počet hlasov.

Ak pre druhé kolo volieb nie sú dvaja kandidáti, vykonajú sa nové voľby. Podľa navrhovanej zmeny v druhom kole volieb je za starostu (primátora) zvolený ten kandidát, ktorý získal najväčší počet platných hlasov. Pri rovnosti hlasov sa vykonajú nové voľby.

Poslanci KDH tvrdia, že návrhom reagujú na spoločensky prekonané platné ustanovenie pre voľby starostu (primátora). „Pribúdajúce kompetencie orgánov samosprávy obcí a jej volených predstaviteľov si vyžadujú ustanovenie druhého kola volieb starostu (primátora) v prípade, ak v prvom kole ani jeden z kandidátov nezískal nadpolovičnú väčšinu platných hlasov. Zvolení starostovia (primátori), ktorí sú podľa platného zákona volení jednoduchou väčšinou platných hlasov voličov disponujú slabým mandátom,“ argumentujú kresťanskí demokrati.

Poslanci KDH predpokladajú, že navrhovaná dvojkolová voľba starostu (primátora) v prípade, ak kandidát v prvom kole nezíska nadpolovičnú väčšinu platných hlasov, vzbudí u voličov podstatne väčší záujem o správu vecí verejných, a tak potvrdí legitimitu úspešného kandidáta ako autority samosprávy so silným mandátom.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #KDH #NR SR #komunálne voľby