Môj priateľ v boji? Nezmysel. Veď teraz bol v nemocnici

Mužov s rovnakým menom a priezviskom žije v Banskej Bystrici viacero. Denník Pravda sa zameral na tie mená, ktoré sú verejne prístupné v telefónnom zozname. Nikto z nich neodišiel podporiť povstalcov na východe Ukrajiny.

20.08.2014 12:00
debata (11)

Zo všetkých dostupných preskúmaných adries vyplynulo, že žiadny Miroslav Roháč z tohto mesta nemôže byť spájaný so zatknutým mínometníkom v radoch proruských vzbúrencov.

Hľadanie v Banskej Bystrici bolo neúspešné. Preverovanie ukázalo, že v nijakom prípade nejde o bydlisko muža so slovenským pasom, ktorého chytila ukrajinská armáda. „Roháč tu býva, no stopercentne nebojuje na Ukrajine,“ zdôraznila staršia pani z obytného domu, kde je jedna z adries s uvedeným priezviskom. Záporné výsledky vzišli aj z niekoľkých ďalších ulíc.

Úvahu o zapojení jedného z Roháčov dôrazne poprela aj ďalšia obyvateľka Banskej Bystrice. Zároveň bola oprávnene nahnevaná, že tento muž bol označený na internete ako dobrovoľník, ktorý sa vybral bojovať po boku separatistov. Minimálne jeden slovenský portál totiž zverejnil jeho fotografiu v uniforme (zo sociálnej siete) s informáciou, že ide o Roháča, ktorý sa zapojil do ozbrojeného konfliktu na východe Ukrajiny.

Stotožnenie daného muža so zatknutým bojovníkom je lož. „Priateľ momentálne nie je doma, odskočil si do práce vybaviť nejaké papiere. Na Ukrajine určite nebol. Ako by mohol? Kdeže. Veď minulý týždeň mal zdravotné problémy a preto bol v nemocnici,“ zdôraznila. Dodala, že o zámene na internete sa dozvedel od známych. „Ozvali sa mu kolegovia z práce. Nezmyselná, lživá správa na webe nás obidvoch veľmi zaskočila,“ posťažovala sa.

Mimochodom, podľa jednej pracovníčky Centrálneho registra obyvateľstva Slovenskej republiky, ktoré sídli v Banskej Bystrici, v rámci celého štátu sa eviduje niekoľko desiatok mužov nesúcich meno Miroslav Roháč. Len v tomto meste ich má byť viac ako desať. Bližšie informácie o nich na pracovisku registra neposkytli. „Táto kompetencia patrí jedine ministerstvu vnútra,“ vysvetlila jedna zo zamestnankýň.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovák #Ukrajina