Zadržaný povstalec na Ukrajine je zrejme Žilinčan

Ozbrojenec, ktorého v utorok ráno zajali Ukrajinci, je s najväčšou pravdepodobnosťou Slovák. Podľa informácií denníka Pravda ide o 45-ročného Miroslava Roháča, ktorý sa narodil v Žiline, neskôr prechodne býval v Banskej Bystrici a na Ukrajinu vycestoval na vlastný pas.

20.08.2014 15:16 , aktualizované: 19:30
pas, Roháč
Pas muža s menom Miroslav Roháč, na svojom facebookovom profile ho zverejnil poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Heraščenko.
debata

Podľa našich informácií Roháč, ktorý bojoval na strane proruských separatistov, nebol bývalý vojak slovenskej armády. K bojom proti ukrajinskej armáde sa pridal z vlastného presvedčenia. Ukrajinskí vojaci ho zajali v utorok ráno pri Donecku v bojoch o Ilovajsk a podľa prvotných informácií sa zdalo, že ide o povstalca srbského pôvodu, ktorý mal slovenské doklady len pri sebe. Informácie o jeho srbskej národnosti zrejme podporili dohady o tom, že mal bojovať v oddiele, ktorý na Ukrajinu vyslalo srbské Četnické hnutie.

Zástupca šéfa Četnického hnutia Zoran Andrejič pre Pravdu vylúčil, že zajatec s naším pasom bojoval medzi srbskými dobrovoľníkmi. Niekoľko desiatok srbských četnikov podľa neho bojuje v okolí Luhanska a cudzinec so slovenským pasom bol zajatý neďaleko Donecka. Andrejič sa skontaktoval s četnikmi na východe Ukrajiny a tí si u velenia proruských separatistov overili, že muž vystupujúci pod menom Miroslav Roháč bol skutočne v bojoch o Ilovajsk zajatý. „Moji ľudia majú informáciu, že bol zadržaný,“ povedal telefonicky z Belehradu muž číslo dva v hierarchii tejto srbskej ultranacionalis­tickej organizácie. Viac sa o jeho osude četnici nedozvedeli. „Len sa modlia, aby ho fašisti nemučili, pretože bol snajper, a to veľmi dobrý snajper,“ dodal Andrejič, ktorému sa srbskí ozbrojenci ozvali na mobil esemeskou.

Hovorca práporu Donbas však vo svojej správe nespomínal, že by zahraničný zajatec bojoval s ostreľovačskou puškou. „Slovák mal na sebe vojenskú uniformu s nášivkou Novorossija. Podľa všetkého obsluhoval mínomet,“ napísal na Facebooku.

Minister vnútra Robert Kaliňák nevylúčil, že môže ísť naozaj o Slováka: „Máme niekoľko operatívnych informácií, ktoré nás vedú k poznaniu, že nie je možné vylúčiť, že by v tomto prípade išlo o občana Slovenskej republiky.“ Presnejšie informácie o zadržanom rebelovi poskytnú z rezortu vnútra až potom, ako ich bude informovať ukrajinská strana.

Ak by išlo naozaj o Slováka, po jeho vydaní z Ukrajiny môžu prípad vyšetrovať orgány činné v trestnom konaní. Na Slovensku je totiž služba v cudzej armáde trestným činom. „I keď je otázne, či môžeme označiť separatistov za vojenskú zložku. Ale určite to bude vec, ktorou sa orgány činné v trestnom konaní budú zaoberať, ak by sa táto informácia potvrdila,“ spresnil Kaliňák.

Zadržaný muž sa stále nachádza pri Donecku v oblasti bojov. Pravde to potvrdil poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Heraščenko. „Chceli ho dopraviť do Mariupoľu, ale boje, ktoré v Ilovajsku stále zúria, im v tom zabránili. Momentálne sú rozhodnutí, že predpokladaného slovenského občana dopravia do Mariupoľu až potom, čo sa v Ilovajsku stabilizuje situácia,“ povedal. Až v tomto polmiliónovom meste, ktoré sa nachádza sto kilometrov južne od Ilovajska, bude zajatec odovzdaný orgánom činným v trestnom konaní, predpokladá Heraščenko. „Tam by tiež mal byť podrobený dôkladnému výsluchu,“ spresnil. Heraščenko vylúčil možnosť, že by zajatca mohli jeho väznitelia mučiť. „Všetko bude v súlade s ukrajinskými zákonmi a medzinárodnými konvenciami,“ do­dal.

O prípad zadržaného povstalca sa intenzívne zaujíma aj slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Na ministerstvo včera predvolal ukrajinského konzula, aby získali presnejšie informácie o jeho národnosti. Na prípade pracuje aj slovenský policajný pridelenec na Ukrajine. Ukrajinci informácie o jeho národnosti do našej uzávierky nepotvrdili.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovák #Miroslav Lajčák #Ukrajina #Miroslav Roháč