Zo župného úradu stranícka centrála?

Mení sa úrad banskobystrickej župy na centrálu strany Mariana Kotlebu? Na vedúcich postoch úradu pracujú už niektorí členovia vedenia strany aj z iných krajov Slovenska.

21.08.2014 12:00
Banská Bystrica, VÚC, župa Foto: ,
Budova úradu Banskobystrického kraja.
debata (19)

Denník Pravda podľa webovej stránky Kotlebovej strany spočítal, že v úrade pracuje päť straníkov. Riaditeľom úradu je Martin Beluský z Piešťan, ktorý je straníckym predsedom. Tajomníkom župana je Ján Kecskés, ktorý je poverený riadením strany pre Nitriansky kraj. Vedúcim oddelenia investícií a verejného obstarávania je Rastislav Schlosár, krajský predseda strany pre Bratislavský a Trnavský kraj.

Na otázku koľko členov strany, z akých miest a na akých pozíciách v úrade pracuje, hovorca kraja Miroslav Belička do uzávierky neodpovedal. Odpoveď neprišla ani na otázku, či sa medzi sebou v úrade zdravia pozdravom Na stráž, čo si všimli Banskobystričania.

Prečítajte si komentár Petra Javůrka Hanba a hrozba.

Podľa politológa obsadzovanie postov v úrade kraja ľuďmi z iných kútov Slovenska je „dosť podivná záležitosť“. „Predsa len sa očakáva, že na vysokom poste v rámci kraja bude človek, ktorý v tom kraji pôsobí a ten kraj pozná. Je to záležitosť jeho odbornej výbavy, pozná problémy a dokáže ich kompetentnejšie riešiť ako človek, ktorý ten kraj nepozná,“ hovorí politológ Tomáš Koziak.

„Žiadny zákon županovi nezakazuje, aby si neobsadzoval svojich blízkych príbuzných alebo straníckych do nejakých vyšších postov, ale je to absolútne proti akejkoľvek etike a zákonom slušného konania, správania. Ja by som si nedovolila zamestnať ani nikoho z rodiny, ani nikoho blízkeho, hanbila by som sa,“ zhodnotila poslankyňa Banskobystrického kraja Ľubica Laššáková, predsedníčka poslaneckého klubu Smer – KDH.

Do krajského úradu na Námestí SNP Kotleba do funkcie hovorcu dosadil aj svoju pravú ruku z volebnej kampane Miroslava Beličku a vedúcou kancelárie sa stala jeho predvolebná poradkyňa Jana Štrangfeldová. Vysokú funkciu v župnej firme získal Kotlebov brat, župan mal dať prácu aj druhému bratovi. Vedenie župy to nepotvrdilo ani nevyvrátilo.

V budove úradu sa údajne pre veľký tlačiarenský stroj vybudovala špeciálna miestnosť, do ktorej majú prístup iba niektorí vybraní ľudia. Tiež sa vraj chystá rekonštrukcia suterénu, pred výťahom bola osadená mreža. Podľa informácií, ku ktorým sa Belička tiež nevyjadril, by mala v podzemí vzniknúť zasadacia miestnosť aj s fitcentrom bez prístupu verejnosti. Na otázky Pravdy, aké materiály sa na tlačiarenskom stroji tlačia a aké sú náklady na vybudovanie zasadacej miestnosti s fitcentrom, opäť neprišla zo župy odpoveď.

O údajných zmenách v úrade počuli už aj niektorí poslanci župy. Nezávislý poslanec Ľubomír Motyčka sa chystá preto presadiť poslanecký prieskum v úrade. „Počul som o tom a podľa mňa to treba riešiť a treba sa na to treba pozrieť,“ hovorí Motyčka. „Osobne stále viac a viac sa zaoberám myšlienkou presadiť poslanecký prieskum na úrade zameraný týmto smerom. Aj keď, obávam sa, že Kotleba si z nás poslancov nerobí nič a jednoducho si robí to, čo chce,“ dodal. Podľa Koziaka postup vedenia kraja „nebudí dôveru“. „Jedna z dôležitých vecí, ktorá sa týka dobrého výkonu politiky, je transparentnosť. Čím viac môžu byť pod drobnohľadom verejnosti, tým je výkon politiky aj priaznivejšie vnímaný medzi ľuďmi,“ hovorí Koziak.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #župan #Marian Kotleba #Banskobystrický samosprávny kraj