Opozícia pri spomienke na August 1968 hovorí o Ukrajine

Viacero účastníkov štvrtkového spomienkového podujatia pri príležitosti 46. výročia okupácie Československa vojskami Varšavskej zmluvy vidí súvislosť medzi rokom 1968 a dnešnou situáciou na Ukrajine.

21.08.2014 14:04
debata (107)

Zároveň zdôraznili potrebu poučiť sa z dejín našej krajiny a vážiť si, že v súčasnosti je Slovensko súčasťou slobodnej časti sveta. Podujatie za účasti desiatok ľudí sa uskutočnilo pred budovou Univerzity Komenského na bratislavskom Šafárikovom námestí, kde v roku 1968 zastrelili okupačné vojská troch ľudí.

Kaník: To isté ako v 68. roku u nás sa deje na Ukrajine

„Invázia v roku 1968 patrí medzi najčernejšie kapitoly našich dejín,“ povedal na podujatí poslanec za SDKÚ-DS Ľudovít Kaník. Išlo podľa neho o prepad zvrchovaného štátu a to isté sa momentálne deje na Ukrajine. Žiadna krajina podľa neho nemôže odôvodňovať vpád na územie cudzieho štátu argumentom, že sa nachádza v jeho blízkosti a má tam svoje záujmy. „Ľudia ktorí schvaľujú to, čo Rusko momentálne robí na Ukrajine, schvaľujú tým pádom aj inváziu v auguste 1968“. Podľa Kaníka sú sankcie, ktoré Európska únia uvalila na Rusko v súvislosti s ukrajinskou krízou rozumným prostriedkom na zastavenie agresora. V prípade, že by EÚ nekonala, mohlo by to podľa neho znamenať koniec mieru a pokoja v Európe.

„To čo sa udialo v auguste 1968 sa momentálne deje tesne za našimi hranicami,“ povedala starostka bratislavského starého mesta Tatiana Rosová. Podľa nej je znovu agresorom tá istá mocnosť, akurát svoje konanie odôvodňuje inak. Pri spomienke na obete roku 1968 treba podľa nej myslieť aj na Ukrajinu.

Podľa podpredsedu parlamentu a predsedu KDH Jána Figeľa nás august 1968 učí, že sloboda nie je samozrejmosťou. „Slovensko je momentálne slobodná krajina a súčasť zjednotenej Európy,“ povedal s tým, že o to isté sa usiluje aj Ukrajina. Figeľ zároveň zdôraznil význam historickej pamäte pre budúcnosť a demokratický vývoj našej krajiny.

Srholec: Naivne sme verili v neuskutočniteľnú reformu

Predseda Konfederácie politických väzňov Slovenska a kňaz Anton Srholec vo svojom prejave označili komunizmus za ideu postavenú na zločinoch a násilí. „V roku 1968 sme naivne verili v reformu, ale tá sa ukázala ako neuskutočniteľná,“ povedal. Podľa Srholca demokracia nie je samozrejmosťou a niekedy býva zaplatená aj obeťami. Tým podľa neho treba preukazovať náležitú úctu.

Frešo: Ficove výroke sú v rozpore s líniou našej zahraničnej politiky

Slovensko si podľa predsedu SDKÚ-DS Pavla Freša zaslúži konečne inú vládu, ktorá bude jasne stáť na hodnotách slobody, demokracie, bude mať jasno v zahraničnej politike a bude presadzovať skutočné záujmy krajiny a jej občanov. Vyhlásil to v súvislosti so 46. výročím vtrhnutia vojsk Varšavskej zmluvy na územie Československa pod vedením Sovietskeho zväzu v auguste 1968. „Výroky Roberta Fica, ktoré sú v rozpore s hlavnou líniou zahraničnej politiky Slovenska a spochybňujú aj kroky našej diplomacie, len tak nenecháme,“ poznamenal s tým, že budú na pôde NR SR žiadať o vysvetlenie.

Pre krajinu, ktorá si vytrpela okupáciu sovietskou armádou, sú podľa slov Freša nepochopiteľné Ficove vyjadrenia, ktorý v súvislosti s okupáciou časti Ukrajiny robí všetko pre to, aby nekritizoval Ruskú federáciu, ale všetkých ostatných – od našich spojencov v EÚ a NATO až po Ukrajinu. „Ak bude naďalej pokračovať v politike obhajoby agresora a odsudzovaní obetí, možno sa zajtra dočkáme toho, že privíta bratskú pomoc z roku 1968 a vyhlási, že za okupáciu si môžeme sami,“ uviedol predseda SDKÚ-DS.

107 debata chyba
Viac na túto tému: #okupácia Československa #Ukrajina