Najchudobnejší dostanú šošovicu aj mydlá

Štedrejšia ako kedykoľvek predtým by mala byť potravinová pomoc, ktorá sa k najchudobnejším dostane do roku 2020. Okrem cestovín a múky im rozdelia paštéty, paradajkový pretlak, mydlo či šampón. Kým roku 2011 dostalo potravinovú pomoc okolo 400-tisíc ľudí, teraz sa počíta len s 80-tisíc domácnosťami a 10-tisíc bezdomovcami.

22.08.2014 12:00
potravinova pomoc eu, muka, cestoviny,... Foto: ,
Do potravinového programu sa Slovensko prvýkrát zapojilo roku 2011.
debata (20)

Ľudia odkázaní na štátne dávky dostanú základné potraviny a hygienické balíčky v hodnote 65 miliónov eur, peniaze na ne pôjdu z eurofondov. Vyplýva to z návrhu operačného programu potravinovej a materiálnej pomoci, ku ktorému sa skončilo medzirezortné pripomienkové konanie. Pripravilo ho ministerstvo práce.

V porovnaní s minulosťou sa nebude rozdávať len múka a cestoviny, ale aj ďalšie potraviny. Ako spresnila Veronika Husárová z rezortu práce, balíčky by mali obsahovať múku, mlieko, ryžu, cestoviny, cukor, šošovicu či hrach. Takisto konzervy s rybami či paštétou, sušienky, pretlak a olej.

Po novom by mali pribudnúť aj hygienické potreby. „V balíčku by malo byť mydlo, šampón, zubná pasta, kefka a jadrové mydlo na pranie,“ vymenovala Husárová. O zozname pridelených potravín a pomôcok sa ešte bude diskutovať.

Sociálna pomoc sa dotkne 80-tisíc domácností a asi 10-tisíc bezdomovcov. Na balíčky budú mať nárok rodiny s nezaopatrenými deťmi, ako aj dôchodcovia, invalidi a ťažko zdravotne postihnutí, ktorí poberajú dávku v hmotnej núdzi a nezarábajú. K pomoci sa podľa ministerského materiálu má dostať aj skupina ľudí v mimoriadne nepriaznivej alebo krízovej životnej situácii. O koho by malo ísť, dokument neuvádza.

„Výber osôb bude prebiehať na základe aktuálnych dát ústredia práce o príjemcoch pomoci v hmotnej núdzi. Takisto nám odkázaných odporučí aj partnerská organizácia,“ hovorí Husárová. Napríklad bezdomovci a ľudia z útulkov by mali dostať teplé jedlo.

Sociologička Monika Čambalíková akúkoľvek pomoc pre najodkázanejších víta. „Chudoba sa neviaže len na nedostatok potravín, ale aj hygienických potrieb. Preto čím bude balíček komplexnejší, tým lepšie. Zároveň mi pripadá trochu zahanbujúce, že v krajine na takom stupni civilizačného vývoja, ako je Slovensko, sú ľudia odkázaní na balíčky s cukrom alebo mydlom. Je smutné, že ich problémy nedokážeme riešiť ľudskejším a dôstojnejším spôsobom,“ dodala.

K návrhu potravinovej pomoci prišli desiatky pripomienok. Týkajú sa trvanlivosti potravín, ich pôvodu, ako aj otáznikov pri rozvoze. Ministerstvo financií a splnomocnenec vlády pre rómske komunity Peter Polák zase žiadajú vymedziť, kto sú osoby v mimoriadne nepriaznivej životnej situácii.

Plán pomoci musí najprv schváliť vláda, potom Európska komisia. Tá chce v tomto roku pritvrdiť kontroly. „Výrazne sa posilňuje audit a ostatné kontrolné mechanizmy, aby sa pomoc dostala riadne a včas tým, čo to najviac potrebujú,“ uviedol Andrej Králik zo zastúpenia Európskej komisie na Slovensku. Ako pokračuje, balíčky by ich prijímateľom mali pomôcť dostať sa z chudoby, prípadne si nájsť prácu.

„V rámci tohto programu sa krajinám únie nebude financovať len potravinová pomoc, ale aj základná materiálna. Myslí sa tým napríklad oblečenie, obuv, predmety hygieny, školský materiál a spacie vaky,“ hovorí Králik. Je na každej krajine, aby povedala, čo najviac potrebuje. Slovensko si vybralo spomínané potraviny a hygienické potreby. Kedy sa začnú najchudobnejším rozdávať, zatiaľ nie je jasné. Najprv sa projekt musí sfinalizovať a odoslať Bruselu na posúdenie. Peniaze sa však musia vyčerpať do roku 2020.

Do potravinového programu sa Slovensko prvýkrát zapojilo roku 2011 za vlády Ivety Radičovej. Sociálne odkázaní mali dostať po 20 kíl múky a cestovín. Hoci pôvodne bola potravinová pomoc určená takmer pol miliónu obyvateľov, napokon dorazila len asi k 400-tisícom z nich. Stratilo sa približne 3 500 ton potravín.

Ich rozvoz vtedy štát zveril neziskovému občianskemu združeniu Potravinová banka Slovenska. Prepravu obrovského množstva potravín naprieč celým Slovenskom nestihla, bola totiž odkázaná len na dobrovoľnú bezplatnú pomoc a darcovstvo. V určených termínoch nedokázala vyprázdniť sklady s múkou a cestovinami.

Tejto chyby by sa rezort práce chcel vyvarovať a ešte prísnejšie vyberať organizácie, s ktorými bude spolupracovať. V projekte počíta aj s uhradením nákladov na rozvoz. „Sociálna pomoc bude teraz určená menšiemu počtu ľudí, preto by jej distribúcia mala byť jednoduchšia ako v minulosti. Aj teraz ju budú organizovať najmä dobrovoľníci a neziskové organizácie, ale podľa doterajších informácií by náklady na dovoz pomoci k ľuďom mali byť vykryté,“ hovorí Radovan Gumulák, generálny sekretár Slovenskej katolíckej charity, ktorá sa na tvorbe návrhu podieľala.

„Urobíme všetko pre to, aby sa fiasko z čias Radičovej vlády už neopakovalo,“ uzatvoril riaditeľ tlačového odboru rezortu práce Michal Stuška.

Potravinové a hygienické balíčky by mali dostať

Poberatelia dávok v hmotnej núdzi, ktorí:

  • dovŕšili dôchodkový vek a nezarábajú
  • sú invalidní a bez zárobku
  • majú ťažké zdravotné postihnutie a nezarábajú
  • rodiny s nezaopatrenými deťmi

Čo by mal balíček obsahovať

  • polohrubú a hladkú múku
  • trvanlivé mlieko
  • ryžu, slovenskú ryžu, kolienka, špagety, rezance
  • cukor, ovsené vločky
  • šošovicu, hrach, fazuľu
  • ryby a paštéty v konzerve
  • sušienky, paradajkový pretlak, rastlinný olej
  • hygienické potreby – mydlo, šampón, zubná pasta a kefka, jadrové mydlo na pranie

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Potraviny #humanitárna pomoc #potravinová pomoc #chudobní