S husitským kostolíkom majú v Lúčke veľké plány

Ešte pred sto rokmi v ňom slúžili omše, dnes je z neho zrúcanina. Husitský kostol nad obcou Lúčka, približne 15 kilometrov od Rožňavy, ktorý prežil niekoľko vojen, nakoniec nevydržal udalosti minulého storočia. Pokojné miesto teraz slúži viac na oddych a opekanie špekáčikov.

22.08.2014 14:00
kostol, Lúčka, Rožňava, zrúcanina, pamiatka,... Foto: ,
Ešte začiatkom 70. rokov minulého storočia bolo v interiéri kostolíka vidno fresky.
debata

Počas prvej svetovej vojny dostal kostolík zničujúci zásah, obyvatelia ho opustili a už sa doň nevrátili. V 30. rokoch začali dokonca poškodenú stavbu aj hradbu okolo neho rozoberať na stavebný materiál. Osud kostolíka definitívne spečatila druhá svetová vojna, počas ktorej bol ťažko poškodený a nikto ho už celý neobnovil.

Zrekonštruovať a nanovo zastrešiť sa podarilo len strážnu vežu. Koncom 70. rokov ho zakonzervovali a o pár rokov nato kostol vyhlásili za kultúrnu pamiatku. V súčasnosti sa na tomto mieste vždy začiatkom júla na výročie upálenia Jana Husa konajú ekumenické bohoslužby aj koncert vážnej hudby. Občas sa pri ruinách fotografujú nevesty, ale lepšiemu využitiu bráni fakt, že tu nie je zavedená elektrina. Blízko veže je aj ohnisko s lavičkami, kde sa dá upiecť slanina či špekáčiky.

Kostol postavili v prvej polovici 13. storočia zrejme po tatárskych nájazdoch v ranogotickom slohu, typickom pre Gemer, s charakteristickou jedinou loďou, sprístupnenou z južnej strany, a priamo sa uzatvárajúcou svätyňou. K nej sa zo severnej strany pripája sakristia.

Prívlastok husitský získal vďaka udalostiam v 15. storočí. Vtedy sa tu usadilo bratrícke vojsko, zložené z bývalých husitských bojovníkov, ktorí prišli ako žoldnieri Jana Jiskru z Brandýsa. Bratríci využili výhodnú polohu kostola a obohnali ho kamenným múrom, postavili tu aj pozorovaciu vežu so strieľňami. Pôvodne bola veža dvojposchodová a mala tri strieľne na prízemí a tri okná na poschodí. Z nej strážili a pozorovali cestu, ktorá vtedy viedla dolinou vedľa potoka Čremošná. Neskôr veža slúžila ako zvonica.

Napriek tomu, že zrúcanina kostolíka pôsobí dôstojne, v obci nie sú s jeho stavom spokojní. „Začínajú sa na ňom uvoľňovať niektoré kamene, takže si vyžaduje opravu. Práve tento problém riešime v súčasnosti s pamiatkarmi,“ povedal starosta obce Lúčka Jozef Szabó. S kostolíkom majú totiž svoje plány. „Keďže sa tu raz ročne koná ekumenická bohoslužba a koncert Košickej filharmónie, radi by sme kostol osvetlili, aby tu mohli byť koncerty a kultúrne akcie primerané tomuto miestu častejšie,“ plánuje starosta. Problémom sú zatiaľ financie.

I keď je Lúčka mimo hlavného ťahu medzi Košicami a Rožňavou, ľudia si podľa Szabóa do nej cestu nájdu. Ešte viac ich sem začalo chodiť po požiari hradu Krásna Hôrka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rekonštrukcia #kostol #zrúcanina #kultúrna pamiatka