Exministra Medveďa odvolajú, obchoduje sám so sebou

Predseda predstavenstva Burzy cenných papierov a bývalý minister životného prostredia Jozef Medveď (nominovaný Smerom) sa rád vozí v aute, na ktoré je zvyknutý.

25.08.2014 22:09
Jozef Medveď Foto:
Bývalý minister životného prostredia Jozef Medveď.
debata (13)

Ako uviedol webový portál Sme.sk, burza mu prenajala služobné vozidlo od firmy Vanys, kde je Medveď jediným akcionárom a riadi ju jeho manželka Veronika. Vanys mal za to burze, ktorú cez 75–percentný podiel kontroluje štátny Fond národného majetku, vyfakturovať necelých 20-tisíc eur. Na čudný obchod upozornil poslanec Miroslav Beblavý.

I keď je prenájom na webe burzy zverejnený pod názvom „požičiavanie vozidiel – Slovenská republika“, riaditeľ Marián Sásik priznáva, že ide iba o auto pre Medveďa. „Zákazka sa týka požičiavania jedného auta, ktorého využívanie súvisí výhradne s výkonom funkcie predsedu predstavenstva,“ odpísal. Medveďovu firmu vraj vybrali v súťaži, na ktorej sa zúčastnili ešte dve ďalšie firmy. Vanys mal podľa Sásika ponúknuť najnižšiu cenu.

Riaditeľ burzy do uzávierky neodpovedal na otázku, o aké auto ide, aké služobné autá bežne používajú, ani ktoré firmy v tendri oslovili. Tvrdí, že prenájom uzavreli na dobu určitú, „a to do vyčerpania celkového limitu zákazky“. Na základe čoho celkovú sumu vyrátajú, už Sásik nespresnil.

Poslanec Miroslav Beblavý vidí za prenájmom Medveďovho auta konflikt záujmov. „Zákazka môže byť dôkazom, že v prípade predsedu predstavenstva burzy došlo k zneužitiu funkcie a uprednostneniu osobného záujmu na úkor záujmu verejného,“ tvrdí poslanec Beblavý. Preto poslal interpeláciu premiérovi Robertovi Ficovi, v ktorej sa ho pýta, či je v poriadku, že burza obchoduje s firmou, ktorú vlastní jej šéf. Premiér Robert Fico povedal, že si informáciu overil. „Pán minister hospodárstva dostal jasný pokyn. Ak je to pravda, pán Medveď bude odvolaný“.

Hovorkyňa Fondu národného majetku Miriam Žiaková vraví, že zákazku Vanys vysúťažil podľa zákona. „Z právneho hľadiska teda nedošlo k porušeniu zákona,“ povedala. Minister hospodárstva Pavol Pavlis (Smer) však takýto obchod nepovažuje za správny. „Nakoľko takýto postup považuje za neetický, požiadal po preverení situácie telefonicky a následne aj osobne predsedu Fondu národného majetku o predloženie návrhu na odvolanie predsedu predstavenstva Burzy cenných papierov,“ dodala Žiaková.

Vanys sa k obchodu počas dňa vyjadriť nechcel. Šéfka firmy a manželka bývalého ministra Smeru sa spýtala, o čo ide, a potom odkázala, že hovoriť nebude. „Prepáčte, nebudem to riešiť, som v zahraničí,“ povedala a položila telefón. Z firmy neskôr na otázky neodpovedali ani e–mailom.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #Jozef Medveď