Medveďa má odvolať valné zhromaždenie

Šéf predstavenstva akciovky Burza cenných papierov Jozef Medveď vo funkcii s najväčšou pravdepodobnosťou skončí. V najbližšom čase má o tom rozhodnúť valné zhromaždenie burzy, ktorú kontroluje štátny Fond národného majetku.

26.08.2014 18:51
Jozef Medveď Foto:
Bývalý minister životného prostredia Jozef Medveď.
debata (22)

Dôvodom Medveďovho predčasného odchodu má byť obchod, ktorý tento nominant Smeru urobil prakticky sám so sebou. Burza, v ktorej má fond 75 percent, preň na služobné využívanie prenajala automobil od súkromnej firmy Vanys. Tú pritom podľa obchodného registra riadi Medveďova manželka a Medveď je jej jediný akcionár.

Na možný konflikt záujmov upozornil nezaradený poslanec Miroslav Beblavý zo strany Sieť, ktorý premiérovi Robertovi Ficovi zaslal aj interpeláciu s otázkou, či je vhodné, aby burza obchodovala s firmou svojho šéfa a či skôr nejde o zneužitie funkcie a uprednostnenie osobného záujmu pred verejným. Premiér sa v pondelok k problému postavil nekompromisne. „Pán minister hospodárstva dostal jasný pokyn – ak je to pravda, pán Medveď bude odvolaný. Nemám k tomu viac čo povedať,“ oznámil.

Minister hospodárstva Pavol Pavlis nemá odvolanie Medveďa v priamej kompetencii, ako však Pravde potvrdila jeho hovorkyňa Miriam Žiaková, už požiadal predsedu výkonného výboru FNM Branislava Bačíka, aby zvolal valné zhromaždenie burzy, ktoré ako jediné môže vo veci rozhodnúť. „Zvolanie zhromaždenia si však vyžiada určitý čas, nevylučujem, že aj niekoľko týždňov. Inou možnosťou je, že sa pán Medveď, ktorý je práve v zahraničí, po príchode domov vzdá funkcie sám,“ spresnila Žiaková, ktorá je zároveň hovorkyňou FNM.

Burza si od firmy Vanys prenajímala jediné auto, ktoré mal k dispozícii práve Medveď. Za prenájom auta si súkromná akciovka vyfakturovala vyše 19-tisíc eur. Na aké obdobie firma auto prenajala, nie je jasné. Riaditeľ burzy Marián Sásik pre agentúru Sita iba uviedol, že prenájom auta od firmy uzavreli na dobu určitú, do vyčerpania celkového limitu zákazky.

Vanys mal s najnižšou ponukovou cenou vyhrať verejnú súťaž na poskytovanie vozidla, na ktorej sa zúčastnili aj ďalšie dve firmy. Pravda sa v utorok snažila spojiť aj so samotným Medveďom, aby mu poskytla priestor na vysvetlenie, telefón nedvíhal.

Medveď bol v prvej Ficovej vláde krátko ministrom životného prostredia. Smer ho do kresla nominoval v roku 2009 po tom, čo rezort po škandáloch s predajom emisií odobral koaličnej SNS a ministerský post postupne nútene opustili dvaja nominanti národniarov, Ján Chrbet a Viliam Turský.

Medveďova politická minulosť je však oveľa pestrejšia, spočiatku sa viazala s Mečiarovým HZDS. Po zvolení za rektora Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici ho vtedajší prezident Michal Kováč odmietol do tejto funkcie vymenovať. Odôvodnil to netransparentnými ekonomickými operáciami, ktoré predtým urobil ako dekan ekonomickej fakulty tejto univerzity.

Ako nominant HZDS sa Medveď v roku 1994 stal prezidentom aj predsedom predstavenstva Banky Slovakia, kde o štyri roky neskôr tiež skončil za podivných okolností, ktorými sa zaoberala polícia. Predčasne potom odišiel aj z postu dekana Fakulty financií UMB. Napokon prezliekol stranícke tričko a vstúpil do Smeru, ktorý ho dosadil na miesto ministra a potom aj šéfa burzy.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #Jozef Medveď