Cigarety predajú aj jedenásťročným

Dieťa si kúpi cigarety takmer v každom treťom obchode. Alarmujúci je fakt, že viac ako polovica predavačov ich predá aj 11- či 15-ročným deťom. Zistili to inšpektori Slovenskej obchodnej inšpekcie, ktorí po celom Slovensku vykonali 411 nákupov. V 119 prípadoch predavači nemali problém vydať cigarety neplnoletým, čím porušili zákon.

27.08.2014 13:00
cigareta, cigarety, fajčiť, fajčenie Foto:
Ilustračná fotografia.
debata (1)

Kontroly v predajniach sa zamerali na dve vekové kategórie – 11 až 15 rokov a 16 až 17 rokov. „Je absolútne neakceptovateľné, keď obchodník predá cigarety jedenásťročnému dieťaťu,“ reagovala na výsledky ústredná riaditeľka Slovenskej obchodnej inšpekcie (SOI) Nadežda Machútová. Skoro 58-percentné porušenie zákona zaznamenala SOI práve pri tejto vekovej skupine, vlani to bolo menej, 35 percent. Predavači sa obhajujú tým, že deti pôsobia staršie. Inšpektori však pre toto vysvetlenie pochopenie nemajú a plánujú kontroly obchodov na jeseň zopakovať. Pri mládeži vo veku od 16 do 17 rokov porušili predajcovia zákon tento rok približne v 42 percentách, vlani to bolo v 64 percentách.

Tabakové výrobky predali maloletému v 27 prevádzkach obchodných reťazcov a v 92 malých predajniach. Percentuálne to však vyšlo tak, že reťazce mali 24-percentné porušenie zákona a malé prevádzky 31-percentné.

„Úplne ma zaráža a je to veľmi nepríjemné zistenie, že obchodné reťazce predali vekovej skupine 11– až 15-ročných cigarety v 74 percentách nákupov. V malých predajniach to urobil každý druhý,“ dodala riaditeľka inšpekcie.

Denník Pravda oslovil dva najväčšie reťazce, ktoré výsledky kontroly považujú za dôležitú spätnú väzbu. Ako reakciu na zistenia inšpektorov plánujú opakované preškolenie svojich zamestnancov. Z krajov dopadol najhoršie Trnavský. Z celkových 46 kontrol tu došlo k porušeniu v 21 prípadoch a všetky sa týkali detí do 15 rokov. Najlepšie obstál Prešovský kraj, kde inšpektori zaznamenali predaj cigariet dieťaťu vo veku 11 až 15 rokov v jednom prípade, v 10 prípadoch išlo o starších. V 119 prípadoch porušenia zákona inšpekcia uloží pokuty. Ten, kto predal cigarety mladým vo veku 16 až 17 rokov zaplatí 1000 eur, vyššiu sankciu 1 500 eur dostane ten, kto predal cigarety mladším deťom.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #deti #fajčenie #cigarety #fajčiari