Kubánci s diplomatickým pasom budú môcť prísť do SR bez víz

Kubánci s diplomatickými pasmi už budú po novom cestovať na Slovensko bez víz.

27.08.2014 12:43
debata

Minister vnútra Robert Kaliňák prišiel s návrhom na uzavretie dohody medzi Slovenskou republikou a Kubou o zrušení vízovej povinnosti pre držiteľov diplomatických pasov. Návrh dnes schválila vláda.

Dohoda medzi dvoma štátmi by mala pomôcť zamestnancom ambasád či konzulárnych úradov a ich rodinným príslušníkom – manželkám a neplnoletým deťom. Držitelia diplomatických pasov budú môcť vstúpiť, vycestovať, prechádzať a zdržiavať sa na území Kuby či Slovenska maximálne 90 dní v rámci 180 dní bez víz.

Mladí z Taiwanu môžu k nám prísť za prácou alebo dovolenkou

Mladí ľudia z Taiwanu budú môcť prísť na Slovensko za dočasnou prácou alebo štúdiom. Vláda dnes schválila materiál z dielne rezortov vnútra a práce, ktorý sa zaoberá pravidlami takéhoto pobytu. V apríli bolo podpísané Memorandum o porozumení medzi Slovenským ekonomickým a kultúrnym úradom v Taipei a Reprezentačným úradom Taipei v Bratislave o programe pracovnej dovolenky. Memorandum má podľa predkladacej správy uľahčiť procedúry pri vstupe a pobyte mladým Slovákom a Taiwančanom, ktorí chcú stráviť dovolenku, či pracovať a študovať v druhej krajine.

Podmienkou na udelenie národného víza pre účastníka z Taiwanu je napríklad vek od 18 do 35 rokov, pričom hlavným cieľom jeho pobytu na Slovensku je štúdium alebo cestovanie spojené s možným zamestnaním. Zamestnať sa však môže maximálne na pol roka, aj študijné kurzy nesmú presiahnuť šesť mesiacov. Program môže každý využiť len jedenkrát a pobyt nesmie trvať viac ako rok. Na programe sa môže ročne zúčastniť sto ľudí z Taiwanu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Kuba #diplomacia #Taiwan