Povstanie je národné, lebo sme ho prijali za svoje, tvrdí Stanislav Mičev

Oslavovať môžeme a musíme to, že sa Slováci dokázali postaviť na stranu slobody a demokracie, čo sú najdôležitejšie politické atribúty. Tvrdí v online rozhovore o 70. výročí od vypuknutia Slovenského národného povstania (SNP) hlavný organizátor jeho osláv Stanislav Mičev.

28.08.2014 07:00 , aktualizované: 10:36
Stanislav Mičev Foto: ,
Riaditeľ Múzea SNP v Banskej Bystrici Stanislav Mičev.
debata (66)

Slováci podľa neho v Povstaní „zotreli zo seba špinu kolaborácie s nacistickým Nemeckom“. „Neviem predpovedať ako by bez Povstania prebiehalo oslobodzovanie Slovenska, teda krajiny, ktorá bola vo vojnovom stave so spojencami. Uvedomte si, že to my spolu s nacistami sme boli okupantmi v ZSSR,“ zdôrazňuje.

Prečo udalosť Povstania nazývať národným, keď sa na ňom zúčastnila len malá časť Slovákov? Mičev, ktorý je zároveň riaditeľom múzea SNP v Banskej Bystrici, otázku zodpovedal ďalšou protiotázkou: „A kedy by bolo národným? Národným je preto, lebo ho prijala väčšina obyvateľstva za svoje,“ tvrdí s tým, že podľa hlásení nemeckých okupačných orgánov, ktoré hodnotili politickú a spoločenskú situáciu na Slovensku, je zrejmé, že o ňom takto hovorili dokonca aj okupanti.

Mičev tiež reagoval na avizovaný krok verejnoprávnej televízie, ktorá pri príležitostí osláv výročia SNP odvysiela dokumentárny film, jeho obsahom je prekrútená história o SNP. Ide o dokument podľa knihy kontroverzného historika Martina Lacka. RTVS ho odvysiela aj napriek zamietavým stanoviskám historikov.

„Múzeum SNP sa od tohto filmu dištancuje,“ vyhlásil a pokračoval: „Posudky mňa aj Mareka Sýrneho boli zamietavé. Inak nie je nutné na Martina Lacka takto útočiť. Nesúhlasím s jeho názormi. Je mi však ľúto, že takýto pracovitý historik mrhá svojimi danosťami,“ uzavrel.

© Autorské práva vyhradené

66 debata chyba
Viac na túto tému: #70. výročie SNP #Stanislav Mičev