Oslavy SNP prinesú obmedzenia v doprave aj bezpečnostné prehliadky

Mesto pod Urpínom sa chystá na tisícky návštevníkov, ktorí prídu na štvordňové oslavy 70. výročia Slovenského národného povstania, ktoré sa začínajú vo štvrtok.

27.08.2014 14:15
SNP, Banská Bystrica, partizáni Foto: ,
Pri pamätníku SNP sa zíde do 10-tisíc návštevníkov osláv.
debata

Čaká ich nielen pestrý program a zvýhodnené cestovanie vlakom či bezplatná mestská hromadná doprava, ale aj viacero obmedzení. Okrem vylúčenia áut na cestnom prieťahu Banskou Bystricou a uzatvorenia ulíc v blízkosti Pamätníka SNP, sa návštevníci pri vstupe do areálu osláv budú musieť podrobiť bezpečnostnej prehliadke.

Organizátori očakávajú zhruba 10-tisíc návštevníkov a okolo 800 oficiálnych domácich a zahraničných hostí. Riaditeľ Múzea SNP Stanislav Mičev potvrdil, že okrem slovenského Andreja Kisku prídu aj prezidenti Česka a Poľska, Rusko bude zastupovať minister obrany. Okrem nich účasť nahlásilo 36 veľvyslanectiev, čo je doteraz najviac. Vlani ich bolo 27. Sú medzi nimi napríklad aj Brazília, Venezuela či Saudská Arábia. „Keď niekto akokoľvek spochybňuje historický význam SNP, tak by sa mal pozrieť na to, koľko sem príde zahraničných zastupiteľstiev, aby si uctili pamiatku ľudí, ktorí bojovali v Povstaní. Nemôže nikto povedať, že zástupcovia západných krajín, Brazílie, Saudskej Arábie sú komunisti,“ uviedol Mičev v nadväznosti na niektoré názory, ktoré označujú SNP za komunistický puč. V súvislosti s Ukrajinou uviedol, že účasť zatiaľ nepotvrdila, predpokladá však, že tak ako iné krajiny, to bude riešiť na úrovni veľvyslanca.

Na otázku, či prezident Kiska príde iba na oficiálne oslavy 29. augusta alebo zotrvá v Banskej Bystrici dlhšie a či má nejaký špeciálny program pre prezidentov, jeho hovorca Peter Petrus uviedol, že prezidentov program na oslavách sa stále tvorí. „Aj preto, že zoznam hostí ešte nie je definitívne uzatvorený,“ dodal.

Bežní návštevníci osláv sa v piatok musia pripraviť na veľké dopravné obmedzenia v centre mesta, kde bude uzatvorených 13 ulíc v okolí Pamätníka SNP. Pre bezpečný a plynulý prejazd kolón bude obmedzená premávka na rýchlostnej ceste R1 zo smeru od Zvolena, kde bude pred Banskou Bystricou presmerovaná z pravého jazdného pásu do ľavého. Rýchlosť obojsmernej premávky v ňom bude znížená na 60 km/hod. Uzavreté budú cesty I/69 zo Sliača na Banskú Bystricu až po AAA auto (cesta z letiska), po výjazd na most na R1 a I/66 od mimoúrovňovej križovatky Hušták v Banskej Bystrici po križovatku na Námestí slobody/ Cesta k Smrečine. Obchádzkové trasy budú vyznačené.

„Prieťah Banskou Bystricou bude v piatok uzatvorený od ôsmej hodiny ráno, trolejbusy a autobusy budú premávať ešte hodinu. Od deviatej hodiny sa mesto uzatvára od križovatky na Huštáku až po hotel Lux. Obmedzenia potrvajú do ôsmej večer, pričom túto hodinu budeme meniť podľa situácie, možno sa aj skráti,“ spresnil banskobystrický krajský policajný riaditeľ Marián Slobodník.

zväčšiť
Banská Bystrica, mapa

Do areálu osláv, parku pod Pamätníkom SNP, budú návštevníci vstupovať na vyznačených miestach, kde prejdú bezpečnostnou kontrolou a bránami s detektormi. Zakázané sú všetky druhy zbraní, nože, tyče, sklenené fľaše. Zvyčajný vstup z Kapitulskej ulice (pri lietadle pri Pamätníku SNP) je vyhradený len pre oficiálnych hostí.

Polícia je podľa Slobodníka pripravená aj na prípadné incidenty, za ktorými by mohli stáť rôzne skupiny. „Sme pripravení na každú alternatívu,“ uviedol, pričom opatrenia a počet policajtov odmietol konkretizovať.

Aby sa návštevníci osláv vyhli komplikovanej doprave, môžu na cestovanie do Banskej Bystrice využiť oveľa pohodlnejší spôsob, a to vlakom. Železničná spoločnosť Slovenska ponúka špeciálny zvýhodnený cestovný lístok z ktoréhokoľvek miesta na Slovensku so zľavou až 50 percent. Stačí si v piatok kúpiť jednosmerný lístok do staníc Banská Bystrica a Banská Bystrica-mesto, nechať si ho na spomínaných staniciach označiť pečiatkou Múzea SNP a cestu späť budú mať zadarmo. Na špeciálne lístky možno z Banskej Bystrice odcestovať kedykoľvek až do polnoci 30. augusta, platia v 2. vozňovej triede vo všetkých vlakoch okrem vlakov IC. Na prepravu do areálu Múzea SNP môžu návštevníci využiť mestskú hromadnú dopravu, ktorá 29. augusta bude v meste zadarmo.

MHD vzhľadom na prijaté dopravné obmedzenia nebude jazdiť po zvyčajných trasách a časť trolejbusov nahradia autobusy.

Oslavy 70. výročia SNP otvorí vo štvrtok o 19.00 koncert banskobystrickej Štátnej opery, záverečnú bodku za nimi dá nedeľňajšia rekonštrukcia povstaleckých bojov v priestoroch železničnej stanice Šalková, ktorá sa začne o 16.00. Z pôvod­ného programu vypadla známa česká speváčka Marie Rottrová, ktorá sa ospravedlnila pre náhle ochorenie.

Oslavy podľa Mičeva by mali stáť 480-tisíc eur, z nich 345-tisíc vyčlenila vláda, 65-tisíc zo svojho rozpočtu Múzeum SNP a 70-tisíc poskytlo ako dotáciu ministerstvo kultúry. Spresnil, že na úpravy areálu Pamätníka išlo zhruba 200-tisíc eur, okolo 190-tisíc priamo na zabezpečenie osláv a 90-tisíc na sprievodné vedecké konferencie a výstavy na Slovensku i v zahraničí. Oslavy 65. výročia SNP stáli 165-tisíc eur, vtedy sa však nerobili úpravy areálu SNP.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #70. výročie SNP