Bratislava oslávila SNP o dva dni skôr

Malá generálka pred veľkou premiérou. Hlavné mesto si v stredu v dvojdňovom predstihu pred Banskou Bystricou, kde sa v piatok budú konať ústredné oslavy, pripomenulo 70. výročie Slovenského národného povstania.

27.08.2014 18:56
Kiska, SNP Foto: ,
Prezident Andrej Kiska (uprostred) počas spomienkového podujatia pri príležitosti 70. výročia SNP v Bratislave.
debata (14)

Pietnej spomienky na rovnomennom námestí sa zúčasnilo aj niekoľko priamych účastníkov povstaleckých bojov. Usadili sa hneď v prvom rade provizórneho hľadiska, ktoré bolo tesne pri pamätníku SNP vyhradené čestným hosťom.

„Som rád, že som sa tohto dňa dožil. Neviem však, či pôjdem aj do Bystrice. S operovaným kĺbom sa ťažko pohybujem,“ rozhovoril sa jeden z nich, 96-ročný plukovník letectva Ľudovít Šramko. Bývalý stíhací pilot, nositeľ 19 vojenských vyznamenaní, sa k partizánom pridal aj s celou svojou posádkou, s ktorou predtým pôsobil v armáde slovenského štátu.

„Keď do Piešťan prišli Nemci, zanechali sme na tamojšom letisku naše aeroplány a v noci sme prešli na Tri duby,“ zaspomínal si vzápätí. Odvtedy už síce bojoval „len“ ako pešiak, no určite neľutuje. „Z posledného skladu na povstaleckom území sa mi podarilo zobrať využiteľnú muníciu do Turčianskeho svätého Martina,“ opísal udalosť, pri ktorej sa, naštastie iba ľahko, zranil.

Predseda vlády Robert Fico počas pietneho aktu... Foto: Ivan Majerský, Pravda
Fico, SNP Predseda vlády Robert Fico počas pietneho aktu kladenia vencov pri príležitosti 70. výročia SNP v Bratislave.

Ďalší z povstaleckých bojovníkov, dnes 88-ročný Rudolf Málek si však oslavy v Banskej Bystrici nenechá ujsť. K Povstaniu sa pridal ešte ako mladý tovariš, na podnet svojho majstra. „Bojoval som v línii na Krupinu, na Čremošnom, v Harmaneckej doline aj inde. Takmer mi odtrhlo ruku,“ ukázal doteraz nefunkčnú dlaň s prstami. „Nechápem, že si niekto dovoľuje význam SNP spochybňovať a znevažovať. Veď keby Povstania nebolo, neboli by sme tu dnes ani my, Slováci,“ zdôraznil držiteľ 30 metálov za odvahu a statočnosť.

Účastníčkou bojov bola aj teraz 85-ročná Anna Bergerová. „Do Povstania sme išli dobrovoľne, aj s mamou a sestrou. Urobili sme tak na protest proti tomu, že nám brata odsúdili na trest smrti. Odmietol ako vojak Tisovej armády odísť do Poľska, nechcel strieľať do ľudí bratského národa. Prešiel do ilegality, no, žiaľ, v Prahe nám ho 6. mája 1945 zastrelili,“ popísala. Pôsobila v slávnom oddiele „čapajevovcov“, ktorý mal až okolo troch tisíc členov. Pomáhala ako ošetrovateľka, robila spojku medzi oddielmi.

Priami účastníci Povstania na fotke zľava... Foto: Ivan Majerský, Pravda
SNP, Šramko, Málek, Bergerová Priami účastníci Povstania na fotke zľava Ľudovít Šramko (96), Rudolf Málek (88) a Anna Bergerová (85).

Pamätníci si oslavy užili aj v kruhu svojich rodinných príslušníkov. Samotný akt kladenia vencov sa začal presne o štvrtej popoludní. Za zvukov smútočného pochodu sa pri pamätníku postupne vystriedali najvyšší štátni činitelia, na čele s prezidentom Andrejom Kiskom, šéfom parlamentu Pavlom Paškom a premiérom Robertom Ficom.

Prítomní boli zástupcovia samosprávy, primátor hlavného mesta Milan Ftáčnik, bratislavský župan Pavol Frešo, ale aj predstavitelia niekoľkých veľvyslanectiev či organizácií protifašistického odboja.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Andrej Kiska #70. výročie SNP