SaS začne zbierať podpisy na odvolanie Richtera

Strana SaS sa rozhodla zbierať podpisy pod návrh na odvolanie ministra práce Jána Richtera.

28.08.2014 10:30
Ján Richter, Cisárová, minister práce Foto: ,
Ján Richter
debata (15)

Zistenia Konzervatívneho inštitútu o extrémnej úspešnosti spoločnosti Star EU pri čerpaní eurofondov, ktorú pred niekoľkými rokmi odporúčal starostom vtedajší generálny manažér Smeru Richter, vypovedajú podľa liberálov o existencii ďalšej tunelárskej schémy obludných rozmerov. „To, že nám dnes Európska únia zadržuje vyplatenie eurofondov za ťažké milióny eur, je práve dôsledok takýchto praktík. Niekto v tomto štáte nadobudol presvedčenie, že zdroje Európskej únie sú tu v prvom rade na to, aby sa rozkradli. V tomto obore sú smeráci veľmi vynaliezaví a bez zábran,“ povedal predseda SaS a europoslanec Richard Sulík.

Strana SaS začne zbierať podpisy opozičných poslancov na budúci týždeň. „Nerobíme si ilúzie, že ministra Richtera jeho vlastní pustia v parlamente k vode. Ale nemôžeme mlčať a privykať spoločnosť na to, že takéto rozkrádačky verejných zdrojov sú normou. Musíme sa ozvať,“ povedal poslanec SaS a exminister práce Jozef Mihál.

Podozrivými tendrami sa už zaoberá aj polícia

O prípade pochybných tendrov v miestnych samosprávach informoval začiatkom týždňa denník SME. Podnet na trestné stíhanie pre 70 podozrivých eurofondových projektov obcí a miest, v ktorých uspela poradenská firma Star EU, už podal predseda Občianskej konzervatívnej strany Ondrej Dostál. Dostálov podnet sa týka podozrenia z možného spáchania trestných činov machinácií pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe, podvodu, subvenčného podvodu a porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku. Zverejnené informácie o prípade podľa neho vyvolávajú podozrenie, že išlo o organizovanú akciu s cieľom tunelovania eurofondov. Kauzou 70 víťazstiev firmy Star EU v 70 tendroch sa okrem Európskej komisie začala zaoberať Národná protikorupčná jednotka Národnej kriminálnej agentúry (NAKA).

15 debata chyba
Viac na túto tému: #eurofondy #Ján Richter #SASKA