Pravda o škole. Čo si myslia rodičia a učitelia

Zase škola. Alebo Hurá, škola? Niektoré deti budú v utorok vstávať s chuťou, iné možno menej. Pre vyše 700-tisíc žiakov základných a stredných škôl sa znovu začínajú školské povinnosti.

01.09.2014 20:00 , aktualizované: 02.09.2014 07:00
škola, deti, žiaci Foto:
Ilustračné foto.
debata (48)

Rodičia aj učitelia si opäť po niekoľký raz povedia, že tento rok už bude azda lepší, ako tie minulé. Aby to tak skutočne bolo, mali by vedieť, čo jeden od druhého a od nového školského roka očakávajú. Pomôcť sa rozhodla Pravda, ktorá robila anketu medzi rodičmi aj pedagógmi v každom kraji Slovenska. Jej výsledok môže inšpirovať.

Rodičia, ktorí v utorok na najbližších desať mesiacov zveria svoje deti do rúk učiteľov, majú jasné predstavy. Niektorí by privítali menej domácich úloh, viac trpezlivosti na strane pedagógov, ale aj lepšie vybavenie škôl, vrátane pomôcok, ktoré teraz musia platiť sami. Chcú, aby deti v školách osobnostne rástli a aby boli tak dobre pripravené, že uspejú na prijímacích skúškach na vysoké školy. Časť rodičov si nepraje, aby učitelia riešili so študentmi svoje platy, a tak ich zaťahovali do svojich problémov, a očakáva, že pedagógovia budú zručnejší napríklad v oblasti informačných technológií. Niektorí zas upozorňujú na to, že učitelia žiadajú od detí to, čo nebudú v živote potrebovať.

Prečítajte si komentár Petra Javůrka Ema nemá šlabikár.

Róbert Michutský z Trenčína má obavy, že škola nepripraví jeho syna na testovanie deviatakov zo slovenčiny a matematiky. „Starší syn je deviatak a bude robiť monitor. Bude sa musieť viac učiť a uvažujeme nad tým, že preňho zabezpečíme doučovanie,“ hovorí. Samostatnou kapitolou sú podľa neho učebnice. „Tie považujem za katastrofálne, ak by v tomto školskom roku prišlo čokoľvek lepšie, tak by to bolo veľké plus pre celé základné školstvo.“ Ako jeden z mála by privítal aj lepšie podmienky na telocvik.

Spokojnejší boli rodičia, ktorí školu premyslene vyberali. „Základnú školu pre svoje deti som si vyberal sám a vedel som kvôli čomu. Dôverujem jej, má dobrú povesť a verím, že v škole vedia, čo majú robiť, nepotrebujem v nej nič meniť. Nech si škola robí svoju robotu a ja im do toho nemienim zasahovať. Ja som rodič, ktorý sa do školy nemontuje. Podľa mňa škola, do ktorej chodia moje deti, robí maximum, čo môže, na čo má vybavenie a financie,“ hovorí živnostník Pavol Krajčovič z Trnavy.

„Podľa mňa to v škole nie je také zlé, že by v nej bolo treba robiť nejaké zmeny. Hádam by som sa prihováral len za menej domácich úloh pre deti. Dostávajú ich dosť veľa, čo deti preťažuje,“ hovorí otec žiaka na základnej škole Mário Trnavský z okresu Rimavská Sobota.

Menej výhrad mali aj rodičia stredoškolákov. „S prístupom, systémom aj fungovaním strednej školy, kde chodí syn, sme spokojní a nemáme nijaké výhrady. Ak by sa niečo mohlo zlepšiť, tak potom sú to pomôcky a učebnice, čo je všeobecný problém škôl. Často musíme rôzne študijné materiály tlačiť doma,“ vraví Ľubomíra Matulová z Liptovského Mikuláša.

Súčasný stav školstva je podľa Dušana Šeligu, rodiča gymnazistu z Nitry, preto taký, lebo ľudia si učiteľov nevážia: „Keď som ja chodil do školy, tak mali moji rodičia pred učiteľmi rešpekt, ja tiež, ale dnes je to iné. Vidím to aj na niektorých rodičoch, keď chodievam na rodičovské združenia. Keby mala celá spoločnosť väčšiu úctu voči učiteľom, tak by si podľa mňa vedeli niektoré požiadavky ľahšie presadiť.“

S tým súvisí ešte jeden zaujímavý fakt, ktorý vyplynul z ankety. Časť rodičov vníma väčšiu nervozitu u učiteľov a želajú si, aby mali pri práci so žiakmi trpezlivosť. Aj Miriam Matisovská zo Sabinova, ktorá je sama pedagogičkou, dúfa, že kolegov, ktorí učia jej dieťa, bude ich práca baviť. „Je to veľmi dôležité a odráža sa to aj na spôsobe výučby,“ hovorí.

Sociologička Zuzana Kusá nervozitu učiteľov pripisuje ich preťaženosti, ale aj tomu, že deti sa dnes správajú slobodnejšie a viac rebelantsky ako kedysi. V triedach zároveň pribúda detí s poruchami učenia, ale aj správania, aj preto je podľa nej dôležité, aby aj rodičia žiadali o viac asistentov učiteľov. „Mali by držať s učiteľmi aj v požiadavke menších tried a byť proti snahe vytvárať ekonomicky úspornejšie väčšie triedy,“ dodáva Kusá.

Aj samotní učitelia si často želajú v novom školskom roku „dobré deti“. „Dnes je úplne iné prostredie v školách ako predtým a mnohí rodičia by sa čudovali, čo ich ratolesti dokážu stvárať,“ povedala v ankete Veronika Ježová, učiteľka z Liptovskej Osady.

Väčšina učiteľov, ktorých Pravda oslovila, sa na svojich očakávaniach od nového školského roka zhodla. Neupozorňovali na platy, ale najmä na podmienky, v ktorých učia – nedostatok učebníc a pomôcok, ale aj veľkú byrokraciu a vypisovanie množstva dokumentácie či systém ich vlastného vzdelávania.

Minister školstva Peter Pellegrini sľubuje, že sa bude snažiť zbytočnú byrokraciu odbúrať. „Musíme urýchliť práce na informačných systémoch tak, aby keď nám raz škola dá údaje o žiakoch, pedagógoch, ich vzdelaní a podobne, aby sme všetky dáta čerpali z tohto systému a učiteľov zbytočne neobťažovali rôznymi výkazmi, zisťovaniami a zbermi,“ povedal Pellegrini pre Pravdu. Zároveň chce školám umožniť, aby si viedli elektronickú evidenciu a nemuseli ju robiť aj v papierovej podobe.

Do konca roka by mal byť hotový aj nový zákon o financovaní škôl. Po zmene financovania volali aj viacerí učitelia, ktorých sme oslovili. Podľa niektorých súťaž medzi školami o žiakov vyvoláva medzi školami nevraživosť. Navyše tým, že je veľa škôl a menej žiakov, pričom školy sú platené podľa počtu detí, stráca sa motivácia žiakov dosahovať lepšie výsledky, keď vedia, že sa dostanú na školu, ktorú chcú.

Pellegrini pre Pravdu potvrdil, že sa pripravuje zmena a školy budú financované podľa počtu tried, pričom na triedu je stanovený minimálny a maximálny počet žiakov. Pripustil pritom, že táto zmena môže pre niektoré málotriedky znamenať rušenie. „Môže sa to samozrejme dotknúť málotriedok. Tam budeme musieť nájsť spôsob a zvážiť, kedy málotriedku predsa len podržíme a ako,“ povedal Pellegrini. Či sa zmena dotkne aj súkromných škôl, pri ktorých jeho predchodca uvažoval o krátení príspevkov zo štátneho rozpočtu, zostáva podľa Pellegriniho ešte otvorenou otázkou.

© Autorské práva vyhradené

48 debata chyba
Viac na túto tému: #Učitelia #škola #rodičia