Frešovo kreslo by chceli viacerí spolustraníci

O roztrasenú stoličku by mal predseda SDKÚ Pavol Frešo zápoliť s viacerými súpermi. Na sneme strany, ktorý sa bude konať tento mesiac v Senici, sa proti nemu postaví mladý politik Peter Slávik z Malaciek a tento týždeň by sa mal objaviť ďalší relevantný kandidát.

02.09.2014 12:00
Pavol Frešo Foto: ,
Pavol Frešo
debata (6)

Na jeho podpore sa už v strane pracuje. „Vôbec som sa tomu teraz nevenoval,“ povedal len Frešo k možným protikandidátom. Bližšie sa vyjadrovať nechcel.

O tom, že súčasný predseda by mal mať relevantného protikandidáta, Pravde povedal vysokopostavený člen SDKÚ. „Je to človek, na ktorom by sa mohla dohodnúť väčšina strany,“ poznamenal zdroj, ktorý nechcel zverejniť svoje meno. Konkrétnejší nechcel byť, len vtipne poznamenal: „Keď neviete, kde je sever, obráťte sa na východ.“ Na otázku, či to platí aj v prípade Frešovho protikandidáta, odvetil, že to nevylučuje.

V minulosti sa v zákulisí diskutovalo o viacerých kandidátoch z východu Slovenska. Napríklad o podpredsedovi SDKÚ Viliamovi Novotnom. Ten však doteraz záujem o miesto predsedu nepotvrdil. Spomínal sa tiež bývalý poslanec parlamentu a expredseda SDKÚ v Prešove Ondrej Matej. „Ešte stále som sa nerozhodol. Keď sa rozhodnem, tak dám vedieť,“ povedal Pravde Matej. Šéf poslaneckého klubu Ľudovít Kaník uviedol, že úmysel kandidovať nemá. Osobný názor, či by mal Frešo zotrvať na svojom mieste, nechcel povedať s tým, že netreba z toho robiť mediálnu senzáciu. SDKÚ by chcel však viesť ani nie 30-ročný Peter Slávik. Patril medzi zakladajúcich členov SDKÚ v Malackách. Svoj úmysel kandidovať oznámil pred časom na svojom blogu. „Strana potrebuje lídra a človeka, ktorý rešpektuje organizáciu a hierarchiu. Dnešná politika potrebuje takýchto ľudí. Dnešná politika nepotrebuje vysvetľovať, prečo sa veci stali a nemohli sa stať inak a kto je za to zodpovedný a zlý,“ napísal Slávik.

Zdroje z SDKÚ naznačujú, že Frešo by sa mohol spoliehať na skutočnosť, že nakoniec nebude mať silného súpera, lebo na ňom nevznikne širšia zhoda. Niečo podobné uviedol aj politológ Michal Horský. Politickú kariéru Freša vidí postavenú na dvoch nohách. Jedna podľa neho súvisí s tým, že bezmedzne podporoval a slúžil dvojici Mikuláš Dzurinda a Ivan Mikloš a druhá s tým, že nemal žiadne zásady a zábrany a prispôsoboval sa každej situácii. „Po politickom odchode Dzurindu a Mikloša z čela strany sa SDKÚ vnútorne začala rozkladať a na odstredivých silách a rozklade Frešo založil svoju líderskú pozíciu. Tá vydrží dovtedy, kým sa strana vnútorne nerozloží,“ usúdil politológ. Predpokladá, že na kongrese môže predseda Frešo uspieť práve za predpokladu, že sa strana nedokáže zjednotiť už na ničom, tobôž na úspešnom a perspektívnom protikandidátovi. „Kongres, nech dopadne akokoľvek, bude snemom prechodným, po ktorom strana buď zanikne, alebo zvolí perspektívnu cestu,“ zhodnotil Horský.

V prieskumoch sa strana umiestňuje na hrane prežitia. Pohybuje sa okolo úrovne 5 percent, čo je prah vstupu do parlamentu. V májovom prieskume agentúry Focus dosiahla 5,3 percenta, v júni 5,1 percenta. V júlovom prieskume by ju volilo len 4,9 percenta opýtaných. Strana balansovala na hranici zvoliteľnosti aj pred voľbami. Napokon získala 6,09 percenta hlasov. V povolebnom internom prieskume opäť spadla pod 5 percent. Politológ Horský povedal, že výsledky prieskumov svedčia o tom, že Frešo bol mylnou voľbou straníkov.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #SDKÚ #Pavol Frešo