Americký viceprezident uistil Kisku záväzkami USA voči NATO

Americký viceprezident Joe Biden v telefonickom rozhovore ubezpečil prezidenta Andreja Kisku platnosťou záväzkov USA, pokiaľ ide o princíp kolektívnej obrany NATO.

03.09.2014 07:08
debata (125)

Podľa agentúry AP Kiska Bidena informoval o spustení dodávok zemného plynu spätným tokom na Ukrajinu. AP podčiarkla, že Slovensko je jedným z členov NATO, ktorý zároveň priamo susedí s Ukrajinou.

Utorkový rozhovor medzi Bidenom a Kiskom sa pritom odohral pred summitom Severoatlantickej aliancie, ten sa uskutoční vo štvrtok a v piatok vo Walese a zúčastní sa na ňom americký prezident Barack Obama a medzi ďalšími šéfmi štátov a vlád aj Andrej Kiska.

Očakáva sa, že jednou z hlavných tém summitu bude situácia na Ukrajine, ktorej najvýchodnejšie regióny čiastočne ovládajú, zjavne s podporou Moskvy, proruskí separatisti.

V súvislosti s vývojom a ruskou agresiou na Ukrajine dali najavo obavy z ďalšieho postupu Moskvy predovšetkým pobaltské krajiny NATO, Poľsko a aliancia už uskutočnila kroky, ktoré majú zmierniť obavy jej východných členov.

Kiska v utorkovom rozhovore podľa AP poznamenal, že začal prúdiť zemný plyn zo Slovenska na Ukrajinu s cieľom pomôcť pokryť energetické potreby postsovietskej krajiny.

Medzi Slovenskom a Ukrajinou v utorok uviedli do prevádzky modernizovaný menší plynovod, z ktorého môže Kyjev dovážať plyn zo západu. Týmto spôsobom Ukrajina zníži svoju energetickú závislosť od Ruska.

Preprava plynu zo Slovenska na Ukrajinu je súčasťou európskej reakcie na prerušenie dodávok suroviny z Ruska pre ukrajinských odberateľov. Rusko sa na tento krok odhodlalo v polovici júna po tom, čo Kyjev neuhradil do stanoveného termínu dlh za predchádzajúci odber suroviny.

125 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #NATO #plynovod #Andrej Kiska #Ukrajina