Frešo: Vláda si má vypýtať mandát k sankciám od NR SR

Vláda by si mala podľa predsedu Pavla Freša vypýtať k sankciám proti Rusku mandát od NR SR. Ako povedal Frešo, premiér Robert Fico nedodržal zákon, keď oznámil, že si vyhradzuje právo odmietnuť sankcie, pretože si nevyžiadal mandát od parlamentného eurovýboru.

03.09.2014 10:59
debata (25)

„Vyzývam vládu, aby si mandát od eurovýboru vypýtala a prerokovala na ňom postoj vlády k sankciám. Nie je možné, aby vláda rozhodovala svojvoľne. Parlament musí byť nie informovaný, ale musí o takejto otázke rozhodnúť,“ povedal Frešo s tým, že pokiaľ zlyháva diplomacia, sankcie sú najbližšie možné mierové riešenie.

Podľa neho Slovensko sa musí pevne držať spojencov EÚ a NATO. „Ak budeme jednotní, úspech sa dostaví,“ konštatoval. Podľa ústavného zákona musí prísť člen vlády pred rokovaním v Bruseli na rokovanie parlamentného výboru pre európske záležitosti konzultovať svoj postoj.

Predseda poslaneckého klubu SDKÚ Ľudovít Kaník upozornil, že Slovensko patrilo do zdravého jadra EÚ. „Bolo výrazným prvkom európskej integrácie. Konanie Fica nás vyčleňuje zo silného jadra EÚ.

Fico sa správa, ako by Slovensko bolo členom Ruskej federácie,“ vyhlásil. Kaník preto vyzýva vládu, aby podporila sankcie proti Rusku, pretože to je jediné mierové riešenie proti agresorovi, ktorým je Rusko. Zároveň deklaroval, že SDKÚ bude chcieť rokovať o situácii na Ukrajine na budúci týždeň v parlamente. Ak jej neprejde návrh na zaradenie samostatného bodu o tejto téme, bude iniciovať mimoriadnu schôdzu NR SR.

Vláda sa bude zaoberať novým návrhom sankcií Európskej komisie (EK) voči Rusku. Vláda so sankciami nemusí súhlasiť. Slovenský premiér Robert Fico si totiž v rámci diskusie počas sobotňajšieho mimoriadneho summitu lídrov EÚ vyhradil právo odmietnuť sankcie, ktoré pôjdu proti záujmom Slovenskej republiky.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #NR SR #Pavol Frešo #protiruské sankcie