Obnovená synagóga načas poslúži pivovaru

Banská Štiavnica má o ďalšiu obnovenú historickú pamiatku viac. Vynovenú podobu dostala židovská synagóga v centre mesta. Na jej priečelí osadili pamätnú tabuľu, ktorá tam mala byť už 65 rokov. V priestoroch synagógy sa nachádza riaditeľstvo a časť technológie malého banskoštiavnického pivovaru ERB, za ktorým stojí rodina podnikateľa Eduarda Radu.

04.09.2014 14:00
synagóga v Banskej Štiavnici Foto: ,
Štiavnická synagóga po desaťročiach chátrania dostala novú tvár.
debata (1)

Banská Štiavnica má o ďalšiu obnovenú historickú pamiatku viac. Vynovenú podobu dostala židovská synagóga v centre mesta. Na jej priečelí osadili pamätnú tabuľu, ktorá tam mala byť už 65 rokov. V priestoroch synagógy sa nachádza riaditeľstvo a časť technológie malého banskoštiavnického pivovaru ERB, za ktorým stojí rodina podnikateľa Eduarda Radu. S takýmto dočasným využitím súhlasila židovská náboženská obec aj pamiatkari.

Budova desaťročia chátrala, dostala sa do katastrofálneho stavu, preborila sa dokonca časť klenby. Asi pred piatimi rokmi sa jej vlastníkom stali Radovci. Do obnovy, ktorá trvala 14 mesiacov, investovali takmer 900-tisíc eur. Ministerstvo kultúry poskytlo na reštaurátorský výskum 9 500 eur. Zachrániť sa podarilo aj hebrejský nápis na priečelí.

Pôvodne plánovali v zrekonštruovanej synagóge zriadiť divadlo a galériu. Napokon však v nej našla svoje miesto časť pivovarníckej technológie. Stalo sa tak podľa Eduarda Radu aj na odporúčanie bratislavského rabína Barucha Myersa, podľa ktorého by divadlo nebolo najšťastnejším riešením, pretože by sa v ňom mohli hrať aj hry, ktoré by nezodpovedali dôstojnosti tohto priestoru. „Konzultovali sme to s ním a vyjadril sa, že umiestnenie takto riadenej, hygienicky udržiavanej špičkovej časti pivovaru je prijateľnejšie. V tejto prevádzke totiž udržujeme čistotu, poriadok a hlavne ticho," uviedol.

V súvislosti s názormi niektorých aktivistov, ktorí majú proti tomu výhrady, podotkol, že dostávajú ďakovné e-maily z rôznych kútov sveta, vrátane Izraela a USA, takéto využitie bývalej synagógy im neprekáža a tešia sa z jej obnovy.

Pivovar bude v synagóge podľa Radu dočasne do roku 2019. Potvrdila to aj riaditeľka Krajského pamiatkového úradu v Banskej Bystrici Zuzana Klasová. Do piatich rokov plánuje firma rozšíriť výrobu a pivovarnícku technológiu presunie inam. Objekt potom bude podľa Radu slúžiť na kultúrne účely.

Rekonštrukciu zavŕšili symbolicky tento týždeň umiestnením tabule, ktorá informuje, že v rokoch 1892 až 1949 bola v budove židovská synagóga. Tabuľa bola jednou z podmienok Ústredného zväzu židovských náboženských obcí na Slovensku pri jej predaji mestu ešte v roku 1949. Stalo sa tak až teraz. Ďalšia podmienka hovorila o tom, že budova nesmie byť využívaná na nedôstojné účely, ako zábavná miestnosť či krčma.

Štiavnickú synagógu postavili v neologickom štýle koncom 19. storočia. Využívala sa do roku 1941, keď v nej zakázali bohoslužby v rámci tvrdých protižidovských opatrení. Po roku 1945 sa činnosť židovskej náboženskej obce podarilo v Banskej Štiavnici načas obnoviť. Definitívne prestala synagóga slúžiť náboženským účelom v roku 1949 a kúpilo ju mesto. Zámery využiť ju ako kultúrny stánok sa nenaplnili. Slúžila ako klampiarska dielňa, sklad či pre potreby autoškoly. Po novembri 1989 sa dostala do súkromných rúk, zmenila viacero majiteľov a schátrala.

Radovci obnovili pred časom aj ďalšiu kultúrnu pamiatku v tesnej blízkosti synagógy, nazývanú Zelený dom. V ňom vybudovali malý pivovar s reštauráciou a malou divadelnou sálou. Ich spoločnosť vlastní tiež susedný Hellenbachov dom. S jeho opravou chcú začať na budúci rok a má sa z neho stať štvorhviezdič­kový hotel.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #synagóga #banská štiavnica #pivovar #kultúrna pamiatka