Prepustený učiteľ Žarnay verí, že súd bude objektívny

Po štvrtkovom pojednávaní prepustený učiteľ košickej Obchodnej akadémie Polárna Oto Žarnay bude musieť niekoľko mesiacov počkať, kým súd vynesie verdikt, či bolo alebo nebolo zákonné zrušenie jeho pracovného pomeru z organizačných dôvodov.

04.09.2014 15:00 , aktualizované: 15:45
Oto Žarnay, učiteľ, prepustený, škola, šikanovanie Foto: ,
Prepustený učiteľ Oto Žarnay.
debata (4)

Sudkyňa košického súdu odročila pojednávanie na 24. novembra. Ako uviedla, právna zástupkyňa Ota Žarnaya faxom doplnila pôvodné podanie a žiada aj doplnenie dokazovania. Uviedla, že ide o trinásťstránkový dokument, s ktorým sa ani ona nestihla podrobne oboznámiť a protistrane ho doručila len teraz priamo na pojednávaní.

Protistrana vzápätí požiadala o odročenie pojednávania, keďže sa nemohla oboznámiť s novými skutočnosťami v podaní. Sudkyňa ich návrhu vyhovela. „Či to bude v môj prospech alebo druhá strana dokáže svoju pravdu, to neviem povedať. Verím však v spravodlivosť, že sudkyňa prípad objektívne posúdi a vynesie konečný verdikt,“ povedal po pojednávaní Žarnay.

Prepustený učiteľ sa vo štvrtok zároveň rozhodol, že zmení advokáta. Právnu pomoc mu sprostredkuje Nadácia Zastavme korupciu.

Pojednávanie vzbudilo záujem

Štvrtkové pojednávanie vzbudilo veľký záujem nielen médií, na súd prišla aj Zuzana Wienk z Aliancie Fair-play a zástupca nadácie Zastavme korupciu. Na pojednávaní sa zúčastnil tiež poslanec NR SR Ján Mičovský.

Ako po pojednávaní Wienk uviedla, prišla osobne vyjadriť podporu Žarnayovi, ktorému za statočnosť a poukázanie na nehospodárne praktiky v škole udelili ocenenie Biela vrana.

„Toto nie je lokálny prípad jedného učiteľa, ale ukazuje, že systém korupcie a moci sa tu môže vysporiadať s akýmkoľvek poctivým človekom, ktorý bráni verejný záujem a prostriedky. Môže dokonca zabezpečiť, aby tento človek nielen stratil prácu, ale ani si ju nenašiel následne, čo je do neba volajúca drzosť. Občania by mali tento prípad veľmi pozorne sledovať,“ povedala Wienk. Doložila, že budú pomáhať Žarnayovi, aby sa tento prípad vyvíjal efektívnym spôsobom.

S prepusteným Žarnayom sa chce stretnúť minister školstva

Minister školstva Peter Pellegrini (Smer-SD) sa chce stretnúť s prepusteným učiteľom Otom Žarnayom. Počas svojho najbližšieho výjazdu do Košického kraja bude hovoriť aj so zriaďovateľom Obchodnej akadémie Polárna v Košiciach, ktorú musel Žarnay opustiť, uviedol tlačový odbor ministerstva školstva.

Zriaďovateľom školy je Košický samosprávny kraj. Podľa zistení sa potom minister rozhodne, akým spôsobom sa dá košickému učiteľovi pomôcť. „Každopádne, budem sa snažiť nastaviť systém tak, aby sa podobná situácia ako bola s pánom Žarnayom, neopakovala,“ hovorí Pellegrini.

Oto Žarnay bol do mája 2013 učiteľom a predsedom Rady školy na Obchodnej akadémii Polárna v Košiciach. Po tom, ako upozornil, že škola pravidelne posielala externým právnikom tisíce eur, prišiel o miesto. Jeho podozrenia potvrdil aj hlavný kontrolór Košického samosprávneho kraja Vojtech Farkaš.

Žarnay si od svojho prepustenia z práce minulého roku až do 1. septembra tohto roku nevedel nájsť adekvátne miesto a poberal od štátu podporu. Žarnay vo štvrtok informoval, že bude pracovať v novovznikajúcom košickom denníku ako jazykový korektor.

Bývalý učiteľ minulý rok získal ocenenie Biela Vrana, ktorú za spoločensky prínosný odvážny čin udeľujú Aliancia Fair-play a VIA IURIS.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #súd #učiteľ #prepustenie #Oto Žarnay #súdne pojednávania #Peter Pellegrini