Váh vyplavil svoju obeť až po šiestich dňoch

Šesť dní trvalo, kým Váh pri obci Selice vydal svoju obeť, telo 11-ročného Sebastiána. Záchranári sa o to počas týždňa pokúšali niekoľkokrát, pre vysokú hladinu našli telo až v stredu. Rodina prežila mučivé dni čakania, počas nich mala jedinú túžbu, a to dostať telo chlapca z rieky.

05.09.2014 12:00
Záchranári pri pátraní po utopenom chlapcovi. Foto:
Pátranie hasičov po chlapcovi sťažovala vysoká hladina rieky. Snímka pochádza zo sobotňajšieho zásahu.
debata

Sebastián z obce Selice sa minulý týždeň vo štvrtok vybral na slivky, domov sa už nevrátil. „Hneď ako matka zistila, že ani neskoro večer neprišiel, obrátila sa na políciu," rozpráva Renata Špinlerová, príbuzná zosnulého.

V stredu tento týždeň hasiči a záchranári zo Šale spolu s členmi Špeciálnej kynologickej záchrannej služby z Nýroviec začali v poradí tretiu záchrannú akciu. V nasadení boli šiesti hasiči, tri policajné hliadky a štyria špeciálni záchranári s dvomi vycvičenými psami. „Po lokalizácii miesta, kde sa telo chlapca zachytilo, sa nám podarilo rozvíriť rieku a voda ho vyplavila na povrch," opisuje akciu riaditeľ šalianskych hasičov Ľubomír Tuška.

Vo štvrtok uplynulý týždeň Sebastián s tromi kamarátmi a jedným dievčaťom odišiel z domu. Namiesto oberania ovocia si však od suseda požičali nafukovací čln a spoločne sa vybrali na 2,5 kilometra vzdialenú rieku Váh. Čo sa stalo na člne, chlapci prezradili až o deň neskôr polícii. Priznali, že Sebastián padol do vody a silný prúd rieky ho strhol so sebou. „Chlapci, ktorí boli s ním, najprv všetko tajili. Z miesta ušli a oblečenie chlapca schovali na brehu rieky. V piatok som sa vybral k Váhu, lebo som mal silné tušenie, že tu syna nájdem. Objavil som jeho bundu, tričko, ponožky a hneď som vedel, že je v rieke," rozpráva otec maloletého Martin F.

Po ohlásení nezvestného chlapca nariadilo Obvodné oddelenie Policajného zboru Močenok pátranie. Na ďalší deň sa v hľadaní sústredili na miesto, kde otec našiel synovo oblečenie. Okrem polície, hasičov a špeciálnych záchranárov pomáhali aj obecní dobrovoľní hasiči a obyvatelia Selíc.

Prvýkrát sa telo záchranárom podarilo lokalizovať minulú sobotu pomocou vycvičených psov, bolo však stále v pohybe. V nedeľu pokračovali a zistili, že telo zostalo zachytené v konároch popadaných stromov pod hladinou Váhu. Policajti požiadali o pomoc poriečne oddelenie z Bratislavy, ktoré na miesto vyslalo dvoch potápačov. Tí situáciu pre nepriaznivé počasie a vysoký stav hladiny zhodnotili ako životunebezpečnú a ponor odmietli vykonať.

S rozhodnutím potápačov sa príbuzní nedokázali zmieriť a hrozili, že pôjdu do vody hľadať telo sami. Hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka reagoval, že nespokojnosť rodiny chápali. Upozornil, že vzhľadom na veľkú silu prúdu, poveternostné podmienky a nefunkčné stavidlo pri meste Šaľa nebolo možné potápačskú akciu bez vážneho ohrozenia života a zdravia potápačov vykonať.

Rodina teraz čaká na výsledky súdnej pitvy, ktorá má odhaliť presnú príčinu úmrtia 11-ročného syna. Domnieva sa, že Sebastiánovmu pádu do vody niekto napomohol. „Som zvedavá, či pitva potvrdí, že to nebolo len utopenie," naznačila svoje obavy Renata Špinlerová. Hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Nitre Božena Bruchterová uviedla, že polícia v danej veci začala trestné stíhanie pre prečin usmrtenia.

Pátranie hasičov po utopenom chlapcovi sťažovala vysoká hladina Váhu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #záchranári #utopenie #potápači #Váh