Žiline sa nepodarilo predať kórejskú dedinu

Odpredaj kórejskej dediny v Krasňanoch mestu Žilina nevyšiel. Do verejnej obchodnej súťaže sa do včerajšej 13. hodiny mohli prihlásiť záujemcovia o kúpu tohto obytného komplexu za 14 miliónov eur, ktoré určil znalecký posudok. Nik taký sa nenašiel. Samospráva pritom peniaze potrebuje na splatenie dlhu voči štátu.

10.09.2014 12:00
debata
Vstup do kórejskej dediny v Krasňanoch. Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
dopravná značka, kórejské označenie, Krasňany, Žilina Vstup do kórejskej dediny v Krasňanoch.

Neúspešnú verejnú obchodnú súťaž potvrdil Branislav Bačík, konateľ mestskej spoločnosti Obytný súbor Krasňany, ktorá komplex vlastní. „O danej skutočnosti budeme informovať vedenie mesta Žilina. O ďalšom postupe s nakladaním uvedeného komplexu nehnuteľností rozhodne spoločnosť do konca mesiaca," uviedol konateľ.

Ubytovanie pre manažérov kórejského závodu pri Tepličke nad Váhom sa zaviazalo vybudovať Slovensko v investičnej zmluve s automobilkou, keď kórejská spoločnosť pred rokmi potvrdila investíciu v našej krajine. Obytný súbor dala vybudovať mestská spoločnosť z príspevku štátu. Vtedajšie vedenie mesta spomínalo, že malo ísť o nenávratnú pôžičku, zrejme však išlo o omyl, keďže príspevok je vedený ako návratná finančná výpomoc štátu v sume 17 a pol milióna eur.

Pre mesto je neúspešný predaj problémom. Peniaze musí splatiť štátu do konca tohto roka. „Ak sa nenájde vhodný kupec, budeme túto vec prednostne riešiť, pretože našou prioritou je v čo najkratšom čase sa vyrovnať s dlhmi, ktoré sme zdedili z minulosti," uviedol hovorca mesta Žilina Pavol Čorba.

Tento záväzok značne zvyšuje zadlženosť mesta na vyše 77 percent ročného rozpočtu. „Ak sa nám podarí predať obytný súbor Krasňany, tento dlh znížime na 41 percent," dodal Čorba. Mesto o predaji hovorilo už vlani, najprv chcelo rokovať s automobilkou, potom vyhlásilo verejnú obchodnú súťaž.

Kórejskú dedinu postavili pre manažérov kórejskej automobilky Kia, ktorá má závod asi v 6 kilometrov vzdialenej Tepličke nad Váhom. Ani automobilka o jej kúpu neprejavila v súťaži záujem, výhodnejší pre ňu je prenájom. „Spoločnosť Kia Motors Slovakia v súčasnosti uprednostňuje prenájom obytného súboru Krasňany, keďže dochádza k poklesu počtu kórejských zamestnancov spoločnosti, z toho dôvodu je prenájom obytného súboru pre nás výhodnejší," vysvetlil Jozef Bačé, hovorca automobilky Kia.

V komplexe v Krasňanoch sa nachádza sedem bytoviek a deväť rodinných bungalovov. Areál je monitorovaný, oplotený, uzavretý, pri vstupe je vrátnica. Je tam aj spoločenská budova a športoviská.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #Žilina #samospráva #zadĺženosť #automobilový priemysel