Súdnej rade pribúdajú noví členovia

Zmeny v poslednej chvíli, ktoré môžu ovplyvniť výber nového šéfa justície. Súdna rada, ktorá bude voliť na budúci týždeň predsedu Najvyššieho súdu, mení svoje zloženie. V deň voľby, to je v utorok, by mala byť podľa všetkého takmer kompletná. Bude jej chýbať len osemnásty člen, pretože Štefan Harabin ju už nevedie po tom, čo v júni skončil aj ako predseda Najvyššieho súdu.

10.09.2014 11:59 , aktualizované: 20:30
súdna rada, Foto: ,
Zasadnutie Súdnej rady z konca júla tohto roka.
debata (1)

Pôvodne hrozilo, že rada pri najdôležitejšej voľbe v justícii zasadne iba s 15 členmi. Vláda však v stredu vymenovala za nového člena Súdnej rady dlhoročného advokáta Jána Havláta. Nahradí Jaroslava Chleboviča, ktorého kabinet pred tromi týždňami odvolal. Havlát je známy ako advokát Michala Kováča ml. z kauzy jeho únosu do Rakúska.

Minister spravodlivosti Tomáš Borec chcel, aby bol novým nominantom v rade človek, ktorý by priniesol pohľad zvonku. „Momentálne som mal pocit, aby bol za vládu v Súdnej rade aj niekto, kto nie je sudca,“ povedal minister. Podľa neho je Havlát osobnosť právnického života a verí, že bude prínosom. Ako ďalej poznamenal, išlo o jeho vlastný nápad a Havláta nebolo jednoduché presvedčiť. Minister na otázku, či dá aj novému členovi rady odporúčanie, koho má voliť, odvetil, že ide o otázku, „ktorú by som si nechal pre seba“.

Parlament v stredu v tajnom hlasovaní odvolal zo Súdnej rady Dušana Čima. Opozícia sa hlasovania nezúčastnila. Urobila tak na protest, keďže jej Smer vyradil z programu schôdze desať bodov. Je predpoklad, že nového člena Súdnej rady buď dnes, alebo najneskôr v piatok zvolí aj parlament. Poslanci dostali v stredu napoludnie list od šéfa parlamentu, že môžu dodnes do dvanástej hodiny navrhnúť nového kandidáta rady. Poslankyňa Mostu-Híd Lucia Žitňanská takýto chvat kritizovala. „Akú legitimitu bude mať táto voľba, do ktorej treba navrhnúť kandidáta na významnú funkciu do 24 hodín?" spýtala sa. Opozícia tvrdí, že zmeny v Súdnej rade sú hrou, ako zabezpečiť potrebné hlasy pred utorkovou voľbou.

Krátko po nástupe do funkcie vymenil svojich troch nominantov v Súdnej rade aj prezident Andrej Kiska.

Za šéfa Najvyššieho súdu kandidujú traja sudcovia Daniela Švecová, Ivan Rumana a Daniel Hudák. Minister Borec predpokladá, že voľby sa uskutočnia tak, že Najvyšší súd bude mať svojho šéfa. Vlastného kandidáta Borec nepredložil a svojho favorita tiež priamo nepomenoval.

Okrem predsedu Najvyššieho súdu rada v utorok zvolí aj svojho šéfa. Ani v tomto prípade Borec nehovorí o favoritovi. Odmietol potvrdiť, či podporuje za predsedníčku rady Janu Bajánkovú. Uviedol len, že voľba je tajná a necháva to na samotnú radu. „Akékoľvek vyjadrenia v tomto smere by som považoval za zásah výkonnej moci do moci súdnej,“ dodal minister.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Najvyšší súd #justícia #Súdna rada #Andrej Kiska #Tomáš Borec