Z nemocníc stiahli až 34-tisíc kanýl. Sprísnia ich kontrolu?

Kontrola by mala také vážne riziko pre pacienta zachytiť, ale nestalo sa. Šesť pacientov sa v nemocnici nakazilo stafylokokom. Čo bolo zdrojom nákazy, zatiaľ nie je známe. Podozrivé sú kanyly, ktoré im boli zavedené do žily. Takých bolo v obehu až 34-tisíc kusov v desiatich zdravotníckych zariadeniach.

11.09.2014 20:00 , aktualizované: 12.09.2014 07:00
debata (5)

Denník Pravda minulý týždeň informoval, že šiestim pacientov v Kysuckej nemocnici v Čadci sa zhoršil zdravotný stav po tom, čo im nasadili kanyly. Tie slúžia napríklad na odber krvi alebo na napojenie infúzie. Nemocnica zistila nákazu stafylokokom. Ak sa ten dostane priamo do krvi, môže spôsobiť vážne komplikácie až smrť.

Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠUKL) nariadil stiahnuť z trhu dve šarže týchto zdravotníckych pomôcok. Ústav tento týždeň pre denník Pravda spresnil, že kanyly z týchto šarží boli v desiatich zdravotníckych zariadeniach, z toho je osem nemocníc, národný ústav pre liečbu pľúcnych chorôb a lekáreň.

Čítajte aj glosu Mariána Repu o pacientoch V ohrození

„Na Slovensko sa doviezlo 20-tisíc kusov jednej šarže a 40-tisíc druhej. Nie všetky balenia boli distribuované do zdravotníckych zariadení a spotrebované,“ informovala hovorkyňa Štátneho úradu na kontrolu liečiv Valéria Pernišová. Do desiatich zariadení sa dostalo 34-tisíc, v skladoch na expedíciu čakala ďalšia várka takmer 26-tisíc kusov.

Podľa ústavu noví nakazení pacienti, okrem tých z Čadce, nepribudli. Kto je pôvodcom infekcie, ešte nevie. Vedie vyšetrovanie, ktorého výsledky by mali byť známe v najbližších dňoch.

Kysucká nemocnica vylučuje, že by kontaminácia nastala v ich zariadení. Distribútor týchto kanýl spoločnosť Vidra Žilina tvrdí, že k nákaze určite nedošlo pri výrobe ani v ich skladoch a odmieta, že by k pochybeniu prišlo na jej strane. Súčasťou každej dodávky je podľa nej sterilizačný protokol, ktorý dokladuje, že výrobky sú sterilné.

„Predbežné výsledky testov odobratých vzoriek potvrdzujú, že odobraté vzorky sú sterilné bez prítomnosti mikroorganizmov. Na základe uvedeného je možné vylúčiť, že ku kontaminácii kanýl došlo vo výrobe alebo v našom sklade,“ uviedol konateľ firmy Miloslav Vidra. Povedal, že na základe nariadenie ŠUKL-u sťahujú šarže kanýl z trhu. Štátnemu ústavu pre kontrolu liečiv zašle firma odvolanie so žiadosťou o ďalšie prešetrenie.

U šiestich pacientov v Čadci sa po zavedení kanyly objavili zdravotné komplikácie – triaška, teplota nad 38 stupňov a sčervenanie v mieste vpichu. Výsledky testov v nemocnici potvrdili prítomnosť zlatého stafylokoka a Staphylococcus haemolyticus. Baktéria môže po vniknutí do krvi spôsobiť sepsu a ohroziť pacienta aj na živote. Pacientom lekári nasadili antibiotickú liečbu a v týchto dňoch by mali byť prepustení domov.

O stafylokokoch, ktoré našli na kanylách

  • Zlatý stafylokok, čiže Staphylococcus aureus, je baktéria, ktorá je pôvodcom mnohých ochorení. Nachádza sa bežne na ľudskom tele. Choroby vyvoláva až po tom, čo sa dostane do krvi. Môže spôsobiť kožné infekcie, ťažké zápaly vnútorných orgánov, otravu krvi aj smrť. Je čoraz odolnejšia proti bežným antibiotikám.
  • Staphylococcus haemolyticus (nemá slovenský názov) je baktéria, ktorá je tiež súčasťou povrchu kože a slizníc. Ak sa dostane do krvi, spôsobí infekcie močových ciest, očných spojiviek, slizníc aj otravu krvi. Vyvoláva infekcie práve v súvislosti s vložením zdravotníckej pomôcky do tela. Je tiež rezistentná na viaceré antibiotiká.

Riaditeľ Kysuckej nemocnice v Čadci Martin Šenfeld vysvetlil, že mikrobiologické laboratóriá nemocnice zistili prítomnosť baktérie v dvoch z troch testovaných kanýl. "Treba zdôrazniť, že sme testovali nepoužité kanyly, rozbalené len na účel testovania. Neveril by som tomu, že chyba nenastala u výrobcu, “ povedal pre Pravdu Šenfeld. Dnes podľa neho zdravotnícke pomôcky vyrábajú aj v takých krajinách, kde je vysoká pravdepodobnosť kontaminácie.

Zdravotnícka pomôcka, ktorá prichádza na náš trh, musí mať certifikát, že spĺňa požiadavku na bezpečnosť. V prípade stiahnutých kanýl takéto potvrdenie vydala skúšobňa vo Veľkej Británii. Na Slovensku ich už netestovali, keďže certifikát platí v celej EÚ. Podľa Pernišovej štátny ústav požiadal anglickú liekovú agentúru (MHRA), aby spolu so skúšobňou preverili postupy výrobcu.

Denník Pravda sa tiež opýtal, či sa ŠUKL nechystá zmeniť systém kontroly a nezavedie aspoň náhodné kontroly pri určitých typoch výrobkov aj napriek tomu, že dostali certifikát v inej krajine únie. Na otázku ústav neodpovedal. „ŠUKL situáciu s kontamináciou kanýl stále prešetruje,“ znela odpoveď hovorkyne ústavu.

Oslovili sme aj niektoré zariadenia, ktoré šarže kanýl dostali. Majiteľka lekárne v Sládkovičove Alica Belovičová uviedla, že reagovali hneď, ako štátny ústav vydal rozhodnutie o stiahnutí zdravotníckej pomôcky.

„Kontaktujeme pacientov a zariadenia, zisťujeme, či nenastali nejaké komplikácie. V tomto prípade nám problémy nenahlásili,“ povedala Belovičová. Podobne reagoval aj riaditeľ Národného ústavu tuberkulózy, pľúcnych chorôb a hrudníkovej chirurgie vo Vyšných Hágoch Jozef Poráč. „Komplikácie u pacientov sme neobjavili, kanyly nám firma stiahla a vymenila,“ odpovedal Poráč.

Riaditeľ nemocnici v Čadci Šenfeld si myslí, že iné nemocnice nákazy nemuseli nahlásiť. "Nie vždy sa totiž nemocnice stavajú k nahlasovaniu nozokominálnych nákaz zodpovedne. Hovoria o tom aj čísla nahlásených prípadov na Slovensku, ktoré sú v porovnaní s inými štátmi EÚ veľmi nízke,“ dodal.

V Európskej únii postihnú nemocničné nákazy každoročne 3,2 milióna osôb, čo predstavuje 5 percent hospitalizovaných pacientov. Na Slovensku v roku 2012 nahlásili nemocnice 6 126 nákaz, vlani ich bolo 7 792, čo je 0,67 percenta z počtu hospitalizovaných.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Čadci nariadil v Kysuckej nemocnici protiepidemické opatrenia. Podľa jeho šéfky Xénie Lukáčovej ide o súhrn opatrení zameraných na predchádzanie vzniku a šírenia prenosných ochorení. O aké konkrétne ide, už Lukáčová nespresnila.

Kanyly od rovnakého výrobcu spôsobili infekciu minulý rok vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Žiline. Jej hovorkyňa Mária Koporecová uviedla, že išlo o iný druh baktérie, ale týka sa rovnakého distribútora. „Našťastie, vtedy nedošlo k vážnym komplikáciám u pacientov,“ uviedla.

Vidra potvrdil, že podobný prípad riešili aj vlani. „Disponujeme dokladom z akreditovaného laboratória, ktorý potvrdil sterilitu týchto výrobkov,“ podotkol konateľ spoločnosti Miloslav Vidra.

Zoznam zdravotníckych zaradení, z ktorých boli stiahnuté kanyly

  • Lekáreň Alica Belovičová, Sládkovičovo
  • Univerzitná NsP Milosrdní bratia, Bratislava
  • Medirex Servis, Pezinok
  • Kysucká nemocnica s poliklinikou, Čadca
  • SI Medical, Bratislava
  • Národný ústav tuberkulózy, pľúcnych chorôb a hrudníkovej chirurgie, Vyšné Hágy
  • Nemocnica s poliklinikou Sv. Lukáša, Galanta
  • GEMERCLINIC, Hnúšťa
  • Fakultná nemocnica s poliklinikou, Žilina
  • CS Salvius, Levice

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #nemocnica #nákaza #kanyly #stafylokok