Povodeň strhla svah, stroje aj zvieratá

Silné dažde, ktoré už niekoľko dní trápia západné a stredné Slovensko, narobili zatiaľ najväčšie škody v obci Prašník.

12.09.2014 07:50 , aktualizované: 19:30
Prašník, povodeň Foto: ,
Cesta pri Perneku.
debata

Zosunul sa svah, cesty sa zmenili na potoky. Z časti obce museli evakuovať 50 ľudí, pretože voda už dočahovala na domy. Aj keď boli už o pár hodín doma, čakala ich spúšť. Príbytky plné blata a na dvoroch uhynuté zvieratá.

„Stalo sa to asi o tretej ráno. Voda bola zrazu pri dome a videl som, ako zaplavila hydinu. Prišiel som o desať kačíc a päť sliepok, udusili sa. Zachránil som len týchto pár bielych,“ ukazoval Jozef Párči s lopatkou v ruke na hnedú riavu, ktorá sa valila pri domoch. Jej brehy lemovali rozbité chlievy a kurníky. Párči má 30 rokov a nič podobné ešte nezažil. Ani nikto z ďalších obyvateľov rómskej osady pri obci, z ktorej museli hasiči v piatok ráno evakuovať 50 ľudí. „Osemnásť osôb evakuáciu odmietlo. Osoby boli evakuované do miestneho kultúrneho domu,“ uviedol hovorca trnavských hasičov Tomáš Bílik.

V Prašníku sa potvrdili slová klimatológa Pavla Faška, ktorý v piatkovom rozhovore pre Pravdu varoval, že blížiace sa povodne preveria každý detail na protipovodňovej ochrane na riekach a potokoch. Na jeden nedorobok doplatil napríklad aj Ján Repta, dôchodca z Prašníka. Jeho pozemok zaplavila voda, ktorá stekala z kopca do rúry pod hlavnou cestou. V tomto bode sa však kanalizácia končí a keďže voda nebola odvedená do potoka, vyliala sa mu pred domom. Na otázku, prečo sa kanál nedobudoval, len rozhodil plecami. „Neviem. Možno neboli na to peniaze, ako na všetko…“

Pánovi Reptovi zalialo traktor, pluhy, stroje, náradie a tiež hydinu. V piatok sa márne pokúšal dostať k morkám, ktoré uviazli za hlbokou mlákou. Poistku nemal. Ďalší z obyvateľov len trpko poznamenal, že jemu zatopilo pivnicu a celé zásoby na zimu. „Desať metrov zemiakov. Všetko je zničené…“

V dedine sa nadránom odtrhol aj menší svah. Neboli ohrození ľudia ani ich domy, ale cez cestu v Prašníku nemohli prejsť autá. „Zosunutá pôda čiastočne zasahovala do cesty. Rýchlo sme to vyriešili. Zeminu sme s rýpadlami preniesli na iné miesto,“ opisoval hovorca hasičov Bílik. Situácia sa poobede upokojila a podľa neho aj napriek pokračujúcim dažďom v lokalite už nehrozili ďalšie zosuvy. Ide pritom už o druhý zosuv pôdy v okrese Piešťany v tomto roku. Začiatkom januára sa svah odtrhol pri obci Banka. Na jeho zabezpečení sa vtedy podieľala aj geologička Júlia Šimeková. Podľa nej platí, že ľudia by mali počítať nielen s častejšími povodňami, ale aj s čoraz väčším rizikom zosuvov v krajine.

Odstraňovanie následkov záplav na ceste do... Foto: Ivan Majerský, Pravda
Záplavy, Záhorie, Pernek, cesta, voda, povodeň, povodne, záplava Odstraňovanie následkov záplav na ceste do Perneku.

Medzi zosuvom v Prašníku a trvalými dažďami je určite súvis. Presné príčiny musia stanoviť znalci po obhliadke. „Plytké zosuvy súvisia s tým, že povrchová zemina sa navlhčí a dôjde k zmene vlastností zeminy, ktorá je na svahu. Na zosuv vplýva aj sklon svahu a aj to, či je tam vegetácia. Napríklad vo Vrátnej sme boli svedkami toho, že došlo až k takému navlhčeniu zeminy, že sa to už nezosúvalo, ale tieklo,“ naznačila odborníčka.

Podľa meteorológov sa zrážky postupne presúvajú do Českej republiky. To je podľa hydrologičky Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu Michaely Mikuličkovej dobrá správa pre Slovensko. Ubúdanie zrážok by tak malo stabilizovať situáciu v meste Myjava, ktoré pre stúpajúcu hladinu rieky v piatok vyhlásilo mimoriadny stav. Pokojnejší môžu byť aj obyvatelia v Ipeľskom Sokolci, kde hasiči s vodohospodármi odčerpávali vodu stekajúcu z polí. Práve túto obec zalialo pred dvomi týždňami.

„Dažde (v piatok, pozn. red.) ustali. Situácia sa upokojila a väčšina hladín klesá. Na žiadnej stanici už nebol tretí stupeň povodňovej aktivity a očakávame, že v noci sa už žiadne zrážky na západnom Slovensku neobjavia,“ uviedla Mikuličková. Ešte v sobotu ráno bude síce pršať, no určite nie tak výdatne ako v predchádzajúcich dňoch. „Povodia sú nasýtené. Očakávame preto ďalšie vzostupy, ale keďže je predpoklad, že zrážky budú slabšie, nemuselo by to byť také kritické,“ dodala. Tretí stupeň povodňovej aktivity zaznamenali hydrológovia najmä na tokoch, ktoré odtekali z Malých Karpát. Bola to riečka Parná v Horných Orešanoch a Myjava.

Cesta za Pernekom sa dostala pod vodu. Foto: Ivan Majerský, Pravda
Záplavy, Záhorie, Pernek, cesta, voda, povodeň, povodne, záplava Cesta za Pernekom sa dostala pod vodu.

Kde vyčíňala voda

  • v obci Veselé v okrese Piešťany museli hasiči vrecovať, hrozilo vyliatie potoka, voda sa blížila k rodinným domom
  • v okresoch Galanta, Senica a Dunajská Streda zahatali cesty popadané stromy, desiatkam ľudí zatopilo domy a pivnice, hasiči tu mali toľko výjazdov, že museli stiahnuť mnohých kolegov z dovoleniek, pomáhali aj dobrovoľní hasiči
  • od 3. h ráno zasahovalo v Trnavskom kraji 41 hasičov a 17 vozidiel
  • Ipeľský Sokolec ohrozovala voda stekajúca z polí, hasiči v spolupráci s vodohospodármi prečerpávali vodu do potoka Jelšovka
  • vo Veľkom Lapáši zaliala voda suterén základnej školy, v Močenku suterén lekárne
  • cestu medzi Bátorovými Kosihami a Modranmi zahatali nánosy bahna z polí
  • v Kolárove opakovane zaplavovalo Budovateľskú ulicu
  • v Bratislave zostala pod vodou cesta medzi Devínom a Devínskou Novou Vsou

Pôvodnú agentúrnu správu nahradil autorský článok denníka Pravda.

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #dážď #Záhorie