Kde je Slovák, ktorý bojoval za separatistov?

Slováka Miroslava Roháča, ktorý bojoval na strane proruských separatistov, mali prepustiť z ukrajinského zajatia.

13.09.2014 12:17
debata (10)

Informácie priniesla Televízia Markíza vo štvrtok večer v hlavných správach. Podľa nej je bojovník so slovenským občianstvom na slobode. Odvolala sa na informácie poradcu ukrajinského ministra vnútra Antona Heraščenka. V telefonickom rozhovore mal pre televíziu povedať: „Odovzdali sme ho späť do Doneckej ľudovej republiky a vymenili sme ho za našich ukrajinských vojakov.“

Ministerstvo zahraničných vecí tieto informácie preverovalo priamo v Kyjeve. „Ministerstvo zahraničných vecí Ukrajiny takúto informáciu nevie potvrdiť,“ zhodnotil pre Pravdu riaditeľ komunikačného odboru Peter Susko.

Denník Pravda sa obrátil aj na Centrum pre výmenu zajatcov v Kyjeve. Podľa centra v ich zoznamoch meno Roháč nefiguruje. „Nemôžeme však vylúčiť, že ho vymenil niekto iný, pretože výmeny si robia medzi sebou jednotlivé vojenské a povstalecké jednotky na vlastnú päsť,“ uviedol šéf ukrajinského centra Volodymyr Ruban.

Roháč, ktorý nebol slovenským vojakom, sa k bojom proti ukrajinskej armáde pridal z vlastného presvedčenia. Pochádza zo Žiliny a má prechodný pobyt v Banskej Bystrici. Ukrajinskí vojaci ho zajali ešte v auguste pri Donecku v bojoch o Ilovajsk. Podľa hovorcu práporu Donbas mal na sebe vojenskú uniformu s nášivkou Novorossija a podľa všetkého obsluhoval mínomet.

Ukrajinské vládne sily a proruskí separatisti si vymenili niekoľko desiatok zajatcov počas noci zo štvrtka na piatok. S ich výmenou počítala dohoda o prímerí na východe Ukrajiny, uzavretá ešte minulý týždeň v piatok 5. septembra v Minsku.

Ak by sa Roháč plánoval vrátiť na Slovensko, mohol by skončiť vo väzení. Slováci na službu v inej ako slovenskej armáde potrebujú súhlas prezidenta. Ak ho nemajú a slúžia vo vojsku pod inou ako slovenskou vlajkou, dopúšťajú sa trestného činu. Či by hrozilo trestné stíhanie aj Roháčovi, sa polícia nechcela vyjadriť. „Na hypotetické otázky nie je možné odpovedať,“ komentoval hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Miroslav Roháč