Bugár: Pravica sa dodnes nespamätala z pádu Radičovej vlády

Pravica sa dodnes podľa predsedu Most-Híd Bélu Bugára nespamätala z pádu vlády Ivety Radičovej. Ako povedal v úvodnom prejave na VIII. sneme strany v Bratislave, pravicová koalícia doplatila v roku 2012 na experimenty na politickej scény.

13.09.2014 14:33 , aktualizované: 18:32
Béla Bugár Foto: ,
Predseda strany Most-Híd Béla Bugár počas prejavu na 8. sneme strany Most-Híd.
debata (40)

„Pád vlády Ivety Radičovej bol vysokou cenou za egoistické ciele našich kolegov v koalícii. Pravica sa do dnes z toho spamätáva,“ povedal s tým, že jeho strana na slovenskej politickej scéne pôsobí ako pokojná a rozvážna sila. Nemá síce bombastické preferencie, ale spôsobí na prospech SR. Zároveň zdôraznil, že Most-Híd sa od svojho vzniku riadi štyrmi hodnotami. „Zodpovednosť, konštruktívny prístup, spolupráca, hľadanie kompromisov,“ uviedol Bugár.

Bugár zdôraznil, že ak sa raz človek dostane do politiky, len ťažko môže bez nej vydržať. „Zostať však v politike s čistým štítom, môže iba vtedy, keď zostanete pri zemi. Jediným merítkom je podpora voličov. Dovtedy zotrvám v politike, kým budem cítiť podporu a akceptovanie voličov,“ vyhlásil s tým, že stranu chce doviesť do parlamentných volieb do roku 2016.

Slovensko potrebuje podľa Bugára okrem konzervatívnych a liberálnych strán aj silnú občiansku stranu. „My sa za ňu považujeme. Máme čo občanom ponúknuť. Most-Híd bude naďalej čitateľný,“ sľúbil Bugár. Podľa neho strany musia vrátiť občana do centra pozornosti. „Uvedomujeme si nutnosť spolupráce. Základom občianskej spoločnosti je spolupráca. Vydali sme sa na budovanie občianskej strany,“ zdôraznil.

Bugár v prejave zároveň pripomenul obdobie, kedy stranu zakladal. „Pred piatimi rokmi začali ožívať extrémistické sily, narastalo napätie medzi Slovákmi a Maďarmi, protimaďarské a protirómske nálady boli povýšené na úroveň vlády a parlamentu,“ konštatoval. Podľa neho len dôsledné dodržiavanie hodnôt, ktoré Most-Híd sleduje, môže pomôcť odbúrať takéto predsudky. Podľa neho nacionalistické vášne však ani dnes neobchádzajú slovenskú politiku.

Bugár zostáva predsedom, má podľa neho nebezpečnú podporu

Bugár zostáva predsedom strany Most-Híd. Rozhodli o tom delegáti na sneme. Za Bugára hlasovalo 110 delegátov zo 111 hlasujúcich. Jeden hlasovací lístok bol neplatný. Bugár za podporu poďakoval. „Je to nebezpečná podpora. Skoro jednohlasná a to zaväzuje. Pre mňa je to veľká výzva. Delegáti odo mňa očakávajú viac ako som schopný. Pomôžte mi, aby som vaše očakávania mohol naplniť,“ vyhlásil Bugár po zvolení.

Na návrh Bugára delegáti zvolili štyroch podpredsedov. Funkcie budú zastávať tak ako doteraz László Solymos, Zsolt Simon, Ivan Švejna a Lucia Žitňanská. Solymos bude mať na starosť ako podpredseda menšinovú politiku a štruktúry na južnom Slovensku. Zsolt Simon sa bude venovať rozvoju poľnohospodárstva, vidieka a ochrany životného prostredia. Spadať budú pod neho štruktúry v Banskobystrickom kraji. Ivan Švejna bol opätovne zvolený za podpredsedu pre ekonomiku a hospodárstvo. Žitňanská bude mať v portfóliu právny štát a štruktúry na severe Slovenska. Najviac hlasov z podpredsedov získal Solymos 107. Najmenej Simon 103. Žitňanskú a Švejnu podporilio v hlasovaní 104 delegátov. Hlasovalo 110 delegátov.

Delegáti zároveň odsúhlasili zmenu podnázvu. Most-Híd mal doteraz v podnázve, že je stranou spolupráce. Od dnes sa zmenil na občiansku stranu. Po zmene stanov sa dostal do predsedníctva aj poslanec Európskeho parlamentu József Nagy.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #pravica #Most-Híd