Fico by základňu NATO na Slovensku nepripustil

Premiér Robert Fico by sa postavil proti vybudovaniu základne Severoatlantickej aliancie na Slovensku, aj keby ho to malo stáť odchod z politiky.

13.09.2014 17:19
Robert Fico Foto: ,
Premiér Robert Fico.
debata (375)

Robert Fico to povedal v rozhovore, ktorý publikoval denník Nový čas. „Je zlé, keď chce niekto malé krajiny ako Slovensko vťahovať do veľkých geopolitických súbojov,“ vyhlásil Fico.

Fico reagoval na zámery aliancie posilniť v súvislosti s ukrajinskou krízou vojenskú prítomnosť vo východnej Európe. O trvalých základniach v niektorej z východoeurópskych krajín NATO sa ale údajne v Bruseli neuvažuje. Na nedávnom summite NATO v britskom Newporte Slovensko sľúbilo, že pre potreby aliancie vybuduje logistické centrum v Poprade.

„Aj keď sme v NATO, neznamená to, že musíme mať na svojom území základne s cudzími vojakmi. Keby nás do toho niekto nútil, vyvolal by som referendum,“ vyhlásil slovenský premiér.

Fico sa v rozhovore tvrdo postavil proti sankciám, ktoré proti Rusku kvôli jeho podpore východoukrajinských separatistov vyhlásila Európska únia. „Je to už tretia vlna nezmyselných sankcií, a čo sa zmenilo? Nič. Jedine to, že veľmi pravdepodobne prídu tvrdé opatrenia zo strany Ruska,“ povedal premiér.

„Už teraz nám tečie menej plynu, vyhrážajú sa uzatvorením svojho vzdušného priestoru. A čo keď zakážu dovoz áut? To skutočne v mene geopolitickej vojny medzi Východom a Západom máme my tu trpieť?“ položil si otázku predseda vlády. Na otázku, aký má recept na riešenie ukrajinskej krízy Fico odpovedal: „Rokovať, rokovať, rokovať.“

375 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #NATO