Kiska čelí prvým sťažnostiam na Ústavnom súde

Prezident Andrej Kiska čelí prvým sťažnostiam na Ústavnom súde. Podali ich kandidáti, ktorých odmietol vymenovať za ústavných sudcov.

15.09.2014 14:00
debata (54)

„Ústavnému súdu boli doručené sťažnosti od všetkých piatich nevymenovaných kandidátov. Predmetné sťažnosti boli pridelené sudcom spravodajcom,“ povedala televízii TA3 Martina Demčáková z tlačového odboru ústavného súdu.

Jedným z pätice odmietnutých je aj kandidát Združenia sudcov Slovenska Juraj Sopoliga. Tvrdí, že svojou sťažnosťou chce prispieť k vyriešeniu právneho problému. Podľa neho sú totiž o postupe prezidenta opodstatnené pochybnosti. „Výrazne sa javí najmä protiústavnosť zriadenia poradného výboru, ktorý má podstatný vplyv na jeho rozhodovanie a zároveň porušenie zásad objektívnosti postupu a rozhodovania prezidenta pri tomto práve občana na prístup k verejnej funkcii,“ povedal.

Prezidentský palác odpovedá stručne – rešpektuje, že odmietnutí kandidáti využili svoje zákonné právo. „Napriek tomu, že tak urobili, myslím si, že niet žiadneho dôvodu na to, aby prezident Andrej Kiska menil svoje postupy alebo rozhodnutia,“ tvrdí poradca hlavy štátu Ján Mazák.

54 debata chyba
Viac na túto tému: #Ústavny súd #Andrej Kiska