Profil kandidátky na predsedníčku Najvyššieho súdu Daniely Švecovej

Po absolvovaní Právnickej fakulty UK v Bratislave nastúpila v roku 1974 na Okresný súd v Trnave, neskôr pracovala na súde v Nových Zámkoch. Potom prešla na bratislavský krajský súd.

16.09.2014 19:10
Daniela Švecová Foto: ,
Daniela Švecová.
debata (6)

Od decembra 1990 je na Najvyššom súde SR. V rokoch 2005 až 2010 bola jeho podpredsedníčkou. Koncom roka 2008 a aj v roku 2009 istý čas Najvyšší súd viedla, kým nebol zvolený nový predseda.

V roku 2009 sa ako členka Súdnej rady zúčastnila na voľbe, ktorá na post šéfa Najvyššieho súdu dostala Štefana Harabina. V tom čase patrila medzi sudcov Najvyššieho súdu, ktorí dostali od predsedu Harabina najštedrejšie odmeny.

V roku 2010 ju však prekvapujúco nezvolili za podpredsedníčku Najvyššieho súdu. V posledných rokoch niektoré kroky Harabina podrobila kritike. Nepatrila však do žiadnej skupiny, ktoré fungovali na Najvyššom súde. V auguste Pravde povedala, že sudcovia by sa nemali takto deliť a ani podľahnúť snahám, ktoré k rozdeleniu sudcovského stavu smerujú.

V profesionálnom živote sa venovala občianskemu právu. Do funkcie predsedníčky Najvyššieho súdu ju navrhla sudcovská rada z Krajského súdu v Trnave a 17 sudcov Najvyššieho súdu. Švecová bola považovaná za kandidátku so šancou uspieť.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Najvyšší súd #Daniela Švecová