Lipšic obvinil vládu: Nezvyšovať peniaze na obranu je vlastizrada

Ústavný zákon o pravidelnom navyšovaní rozpočtu rezortu obrany tak, aby v roku 2020 predstavoval 1,6 percenta HDP, predloží na októbrovú schôdzu parlamentu nezaradený poslanec Daniel Lipšic (NOVA).

18.09.2014 12:49
Daniel Lipšic Foto: ,
Šéf strany NOVA Daniel Lipšic
debata (46)

„V dnešnej situácii, aká je vo svete, nezvyšovať rozpočet na obranyschopnosť krajiny považujem za vlastizradu. Ak premiér tvrdí, že zvyšovanie rozpočtu na obranu je amorálne, tak ja si myslím pravý opak. Amorálne je vystavovať ľudí na Slovensku riziku toho, že obranyschopnosť krajiny nebude zabezpečená. Musíme sa spoliehať sami na seba,“ povedal Lipšic.

Exminister vnútra a spravodlivosti považuje za škandalózne, že kým prezident Andrej Kiska po dohode s vládou na medzinárodnej pôde oznámi, že Slovensko zvýši výdavky v rezorte obrany, vláda neskôr informuje, že sa na to nechystá.

Každý rok zvýšenie o desatinu percenta HDP

Lipšic pripomenul, že viaceré krajiny sa na navyšovaní rezortu obrany dohodli konsenzom, Slovensko tak rovnako môže urobiť, keď opozícia a vládny Smer podporia ústavný návrh. Predseda hnutia NOVA v ňom navrhne, aby sa výdavky na obranu každoročne zvyšovali o jednu desatinu percenta HDP, aby v roku 2020 bol rozpočet rezortu obrany 1,6 percenta HDP.

Nápad vlády Roberta Fica, aby rozpočet na obranu rástol až od roku 2016, teda od pôsobenia nového kabinetu, považuje Lipšic za farizejský a nekorektný.

46 debata chyba
Viac na túto tému: #armáda #štátny rozpočet #Daniel Lipšic