Mika: Financovanie RTVS je na hranici udržateľnosti

Rokovať s kompetentnými o zmene financovania Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) je pre jej riaditeľa Václava Miku súčasnou absolútnou prioritou.

18.09.2014 15:31
Václav Mika Foto:
Václav Mika.
debata (41)

Uviedol to na rokovaní Rady RTVS s tým, že bez zmeny financovania a zvýšenia niektorého zo zdrojov príjmu bude veľmi ťažké postaviť rozvojový rozpočet a udržať súčasný rozvoj rozhlasu a televízie.

„V súčasnom stave financovania sme na hranici udržateľnosti. Som rád, že aj výbor parlamentu pre kultúru a médiá považuje túto tému za legitímnu a vychádza z toho, že bez zmeny financovania bude veľmi ťažké naplniť rozvojové ciele,“ uviedol Mika a dodal, že hľadať možnosti zvýšenia zdrojov je jeho misiou na najbližšie týždne.

S myšlienkou zrušenia koncesionárskych poplatkov a financovania rádiotelevízie zo štátneho rozpočtu sa nestotožňuje. Pre RTVS je podľa neho najlepšie viaczdrojové financovanie, aby nebola závislá len od jedného zdroja.

Ako obrovský úspech Mika zhodnotil fúziu televíznej a rozhlasovej časti banskobystrického štúdia RTVS v jednej budove, ktorá sa dokončila začiatkom septembra. Televízne pracoviská sa pri nej presťahovali z budovy na Rudlovskej ceste do zrekonštruovanej budovy na Ulici Ladislava Sáru, ktorá predtým slúžila iba rozhlasu. Úspešnosť fúzie potvrdil podľa Miku aj veľký test v podobe vysielania zo 70. výročia SNP.

„Treba povedať, že spoločné fungovanie rozhlasu a televízie v jedných priestoroch nie je otázka budovy, ale televíznych a rozhlasových technológií, spoločných redakcií. Test dopadol dobre, sme na začiatku novej éry,“ povedal Mika. Zámer RTVS predať uvoľnenú budovu na Rudlovskej ceste Rada RTVS odsúhlasila.

Rada RTVS vo štvrtok tiež vzala na vedomie informáciu o vysielaní RTVS v súvislosti s voľbami do orgánov samosprávy. Riaditeľ spravodajstva a publicistiky rádiotelevízie Lukáš Diko informoval, že pravidlá volebného vysielania sú obdobné ako pri predošlých voľbách.

Konkrétny projekt volebného vysielania s rozdelením zákonom vymedzeného času však zatiaľ nie je spracovaný, keďže ešte nie je známy počet kandidátov. RTVS sa bude vo vysielaní pred voľbami viac venovať všeobecne komunálnej politike respektíve fungovaniu samospráv.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Václav Mika