Paška počká s voľbou ústavných sudcov na Ústavný súd

Predseda parlamentu Pavol Paška si počká na rozhodnutie Ústavného súdu vo veci sťažností, ktoré súdu adresovali piati prezidentom nevymenovaní kandidáti na ústavných sudcov.

18.09.2014 16:31 , aktualizované: 17:30
Pavol Paška Foto:
Predseda parlamentu Pavol Paška (Smer).
debata (5)

"Boli sme včera s pánom prezidentom dosť dlho, sedeli sme,“ povedal vo štvrtok novinárom Paška. Potom, ako sa Ústavný súd vyjadrí k všetkým piatim sťažnostiam, zareaguje aj predseda parlamentu.

"Ústavný súd v reakcii na sťažnosti povie, či konanie pána prezidenta bolo legitímne alebo nie,“ dodal Paška. Ak Ústavný súd rozhodne, že prezident mohol nevymenovať parlamentom zvolených kandidátov, Paška podľa vlastných slov okamžite vypíše nové voľby kandidátov na sudcov Ústavného súdu.

Exminister vnútra a spravodlivosti Daniel Lipšic je presvedčený, že Paška by mal vyhlásiť novú voľbu kandidátov. "Ak nemal predseda parlamentu problém vyhlásiť novú voľbu kandidáta na generálneho prokurátora potom, ako jeden kandidát bol zvolený a prezidentom odmietnutý, tak táto situácia je absolútne ústavnoprávne rovnaká,“ vyslovil sa Lipšic.

Pripomenul, že zatiaľ čo kandidát na funkciu generálneho prokurátora bol iba jeden a preto mohol očakávať, že ho prezident vymenuje do funkcie, kandidáti na ústavných sudcov mali len 50-percentnú šancu na funkciu, keďže prezident obsadzuje jedno miesto výberom z dvoch kandidátov.

"Prezident podľa výkladu ústavného súdu má právo posudzovať aj iné predpoklady výkonu funkcie ako uvádza ústava a zákon. To je dnes platný stav, ktorému pán predseda Paška pred nejakým časom tlieskal. Dnes, keď mu nevyhovuje, sa tvári, že je iné,“ uzavrel Lipšic.

Prezident Andrej Kiska pred časom namiesto troch sudcov Ústavného súdu zo šiestich parlamentom schválených kandidátov vymenoval do funkcie iba jedného. Parlament požiadal Kiska o nové voľby kandidátov, z ktorých by vybral ďalších dvoch sudcov Ústavného súdu. Paška nové voľby zatiaľ nevyhlásil.

Keď prezident Ivan Gašparovič nevymenoval do funkcie parlamentom zvoleného kandidáta na generálneho prokurátora Jozefa Čentéša, Paška vyhlásil nové voľby do siedmich dní od Gašparovičovho rozhodnutia. Vtedy nepočkal na rozhodnutie Ústavného súdu o predbežnom opatrení, ktorým by súd mohol voľbu zakázať. Zablokovanie hlasovania žiadal Jozef Čentéš, ktorý sa na súde sťažoval, že ho prezident Gašparovič nevymenoval za generálneho prokurátora.

Reforma súdnictva podľa Pašku pokračuje

Reforma súdnictva aj v kontexte zvolenia nových predsedov Najvyššieho súdu a Súdnej rady podľa predsedu parlamentu pokračuje a prináša prvé výsledky.

Paška nepovažuje za podstatné, že Ústavný súd pozastavil účinnosť ustanovení novely zákona o sudcoch a prísediacich, ktoré sa týkajú preverovania sudcovskej spôsobilosti. „Asi sme trafili na citlivé miesto, asi sme trafili do osieho hniezda. Bola to veľmi citlivá téma,“ povedal novinárom predseda parlamentu.

Smer si podľa Pašku počká na konečné rozhodnutie Ústavného súdu. V prípade, že by v terajšej podobe Ústavný súd previerky sudcov zamietol, Paška sa bude snažiť preverovanie sudcov zapracovať do zákona iným spôsobom. „Avizujem, že sa budem snažiť v spolupráci s predstaviteľmi súdnictva nájsť takú formuláciu, aby sa žiadny sudca nemohol vyhnúť mechanizmu kontroly a previerky, ktorý ľudia na Slovensku očakávajú,“ dodal.

Ústavný súd pozastavil účinnosť zmien týkajúcich sa overovania sudcovskej spôsobilosti, v platnosti zostáva väčšina balíka justičných zmien zameraných na zvýšenie zodpovednosti sudcov.

Nedotknuté tak zostali napríklad úprava sudcovskej imunity, nové pravidlá vyvodzovania disciplinárnej zodpovednosti, finančná zodpovednosť sudcov za zavinené prieťahy, prísnejšie podmienky vyplácania 13. a 14. platu, kontrola práceneschopnosti sudcov, jasnejšie pravidlá povoľovania práce doma, ako aj novozavedená ústavná povinnosť súdnej rady vydávať zásady sudcovskej etiky.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Ústavny súd #Smer #NR SR #Pavol Paška