Lajčák upokojuje: Základňa NATO nebude, ponúkli sme len sklad

Základňa NATO na Slovensku nebude. Vyhlásil to na spoločnom zasadaní parlamentného zahraničného výboru a výboru pre európske záležitosti šéf diplomacie Miroslav Lajčák.

18.09.2014 16:48
Lajčák, Kiska, Glváč Foto: ,
Prezident Andrej Kiska (v strede) so šéfom diplomacie Miroslavom Lajčákom (vľavo) a ministrom obrany Martinom Glváčom počas summitu NATO vo Walese.
debata (135)

Aliancii podľa neho ponúkame k využitiu logistický sklad. "Logistický sklad je umiestnený približne 20 kilometrov od Popradu a armáda ho nemá ako využiť,“ povedal Lajčák.

Podľa neho momentálne hrozí 20 zamestnancom skladu prepustenie. "Ak aliancia prijme ponuku mať tam sklad, týchto 20 ľudí nepríde o prácu.“

Lajčák: Rozšírilo sa veľa neprávd

Podľa Lajčáka však sklad nemá nič spoločné so základňou. "Žiadne rakety nebudú namierené na Poprad,“ povedal. Podľa neho sa v tejto súvislosti rozšírilo medzi verejnosťou veľa neprávd.

Slovensko na summite NATO v britskom Walese začiatkom septembra v rámci budovania síl rýchlej reakcie ponúklo aliancii možnosť využitia logistického skladu na našom území.

Kiska sľúbil logistické centrum

„Pán prezident vo svojom príhovore prisľúbil vybudovanie logistickej základne v Poprade pre potreby aliancie na našom území a to je jedna z konkrétnych aktivít,“ uviedol vtedy minister obrany Martin Glváč.

Podľa prezidenta Andreja Kisku by logistické centrum malo slúžiť aj na uskladnenie munície v prípade potreby zásahu NATO.

Miroslav Lajčák si myslí, že svojou ponukou sme demonštrovali solidaritu s ostatnými členmi. Aliancia sa k ponuke zatiaľ nevyjadrila.

Popradčanov plán vystrašil

Popradčanov Kiskov sľub prekvapil, o tomto zámere nevedel ani primátor mesta Anton Danko. Mesto na svojom webe spustilo anketu, v ktorom sa občania vyjadrili proti vybudovaniu základne v ich blízkosti.

135 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Miroslav Lajčák #základňa