Poslanec Choma vraj zarobil za štyri funkcie 63-tisíc eur

Poslanec za Smer Igor Choma zarobil za minulý rok z verejných zdrojov za štyri funkcie, ktoré zastáva, spolu 63-tisíc eur, uviedol v závere 7. dňa 37. schôdze parlamentu poslanec za KDH Július Brocka.

18.09.2014 19:48
Igor Choma Foto: ,
Igor Choma.
debata (48)

„Keby minister práce bojoval proti nezamestnanosti, povie svojmu kolegovi Chomovi, aby zostal iba v jednej funkcii a mohlo byť o troch zamestnaných viac,“ vyslovil sa Brocka.

Pripomenul, že Choma zarába ročne viac ako premiér Robert Fico. KDH navrhovalo zákonom zavedenie princípu jeden plat stačí, podľa ktorého by poslanci NR SR mohli za viacero funkcií poberať len jeden plat. Vládny Smer-SD tento návrh spolu s ďalšími deviatimi v úvode 37. schôdze vyradil z rokovania, podľa nich sa týka komunálnych volieb.

Poslancov za KDH Pavla Zajaca i Júliusa Brocku urážalo, že novelu stavebného zákona, ktorá má obmedziť používanie bilbordov, uvádza v pléne práve Choma, ktorý kandiduje v komunálnych voľbách na post primátora Žiliny. „Váš návrh jednoznačne súvisí s komunálnou politikou, vy kandidujete na post primátora v Žiline. Prečo boli vyradené opozičné návrhy v úvode schôdze?“ pýtal sa Zajac.

„To je konflikt záujmov ako delo. On nemá pud sebazáchovy,“ konštatoval na margo Chomu Brocka s tým, že ak by novelu uvádzala spolupredkladateľka Renáta Zmajkovičová (Smer), poslanci KDH by nenamietali, keďže ona v komunálnych voľbách nekandiduje.

Brocka upozornil, že Choma je zároveň poslancom parlamentu, poslancom vyššieho územného celku, primátorom Žiliny a aj predsedom dozornej rady. Kresťanskí demokrati zdôraznili, že keby Smer nevyradil opozičné návrhy, čo považujú za cenzúru, Chomu by ako predkladateľa nekritizovali.

„Nenáležite urážate kolegu. Nemôžete kandidovať na štyri funkcie, lebo by vás nikto nezvolil,“ konštatoval poslanec za Smer Miroslav Číž. „Hanba vám,“ uzavrel Číž na margo Brocku. Choma argumentoval, že mesačne odrobí 260 až 280 hodín, pričom denne pracuje aj 12, 14 až 16 hodín.

„Neviem, čo je na tom zlé,“ konštatoval Choma. Nezaradený Alojz Hlina upozornil, že ide o návrh, ktorý Smeru vypracovali lobisti a najväčších reklamných používateľov bilbordovej reklamy sa nedotkne.

Návrh Smeru sa snaží obmedziť bilbordy pri cestách. Sprísňuje zákonnú reguláciu povoľovania vonkajšej reklamy. Zavádza nový pojem „reklamná stavba“, ktorý spresňuje doterajší nejednoznačný výklad pevného spojenia so zemou a zahŕňa už aj informačné, reklamné a propagačné zariadenia, ktoré doteraz neboli stavbami, ale len hnuteľnými vecami, keďže boli upevnené napríklad o betónový kváder.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #plat #Július Brocka #Igor Choma