Dzurinda má podľa Blahu na rukách krv

Dvojnásobný premiér Mikuláš Dzurinda má podľa poslanca Smeru Ľuboša Blahu na rukách krv. "Nie ste geopolitický analytik, ale bývalý premiér, ktorý zatiahol Slovensko do dvoch vojen. Vy máte na rukách krv. Ak dnes hovoríte o morálke, je to cynické," povedal v rozprave k situácii na Ukrajine na adresu Dzurindu Blaha.

19.09.2014 11:46
Ľuboš Blaha Foto: ,
Poslanec Smeru Ľuboš Blaha.
debata (210)

„Nebombardoval som Srbsko, ale otvoril som nebo na prelet lietadiel. Robert Fico zriadi na Slovensku logistický sklad NATO. Nebudú tam štrimfle pre vojakov. Nekritizujem ho za to,“ reagoval na Blahu Dzurinda.

Na Ukrajine prebieha podľa bývalého šéfa SDKÚ hlboká civilizačná zmena. To, čo sa deje na Ukrajine, vyplýva podľa neho z toho, že Ukrajinci sa rozhodli, že chcú patriť na západ. „Reakcia Ruska je reakciou na toto rozhodnutie Ukrajincov. Nejde o spiknutie USA a CIA proti Rusku, ale rozhodnutie občanov na Majdane, zvolenie demokratického prezidenta a ratifikácia asociačnej dohody s EÚ. Rusko sa prirodzene snaží udržať postavenie globálnej mocnosti, preto jeho reakcia bola na rozhodnutie Ukrajiny taká,“ upozornil Dzurinda.

Západ podľa Dzurindu nenútil Ukrajinu vstúpiť do EÚ alebo NATO. Naopak, západ hovorí, že bude rešpektovať voľbu Ukrajiny. „Rusko sa aktívne snažilo získať Ukrajinu na vstup do eurázijskej colnej únie. Západ by akceptoval aj takúto voľbu Ukrajiny,“ povedal. Podľa expremiéra nejde len o Ukrajinu, ale o výzvu západu a o test, kam až môže Rusko zájsť. Zásah má byť podľa neho odkazom aj dovnútra Ruska. „Moskva nechce svoj Majdan,“ vyhlásil.

Západ môže rezignovať na podporu demokratizácie vo svete a Ukrajiny a ustupovať autoritárskym režimom. Druhou možnosťou je podľa Dzurindu politický zápas s Ruskom. „Občanov musíme presvedčiť, že západ nie je hrozbou Ruska,“ uviedol. Dzurinda zároveň kritizoval výroky slovenského premiéra Roberta Fica o sankciách EÚ proti Rusku. „Je vysoko nemorálne, ak Fico v Bruseli odsúhlasí sankcie a na druhý deň ich v Bratislave podrobí ostrej kritike. To spôsobuje prekrúcanie pravdy, nárast antiamerikanizmu, odpor proti Európskej únii, spôsobuje stratu dobrej povesti Slovenska v zahraničí,“ povedal s tým, že za cynické považuje výroky Fica, že Ukrajina sa rozpadá a je v rozklade.

„Ani raz ste nepochválili Rusko,“ reagoval na Dzurindu poslanec Smeru Marián Kéry. O tom, že vo vojne na východe Ukrajiny nejde o spor Ruska a Ukrajiny ale o súboj USA a Ruskej federácie podľa Kéryho svedčí návšteva ukrajinského prezidenta Porošenka v Amerike, ako aj ubezpečenie amerického prezidenta Obamu, že Amerika ochráni pobaltské štáty pred prípadným ruským útokom.

Predseda Mostu-Híd Béla Bugár sa pýtal, kto reprezentuje Slovensko na medzinárodnej scéne, keďže minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák má v princípe rovnaké postoje ako opozičné strany, premiér Robert Fico ale predvádza odlišnú rétoriku. Fico svojimi výrokmi podľa Bugára dokazuje, že buď netuší, čo je zahraničnopolitická priorita SR alebo s ňou nesúhlasí. „Podporujeme Ukrajinu na ceste demokratizácie a jej snahu pripojiť sa k západu,“ konštatoval predseda Mostu-Híd s tým, že ak je v susednom štáte vojna, predseda vlády na to musí jednoznačne reagovať.

210 debata chyba
Viac na túto tému: #Mikuláš Dzurinda #Ľuboš Blaha