Kollárovci dávajú sťažnosť na Ústavný súd pre vyradenie zákonov

Skupina liberálnych poslancov okolo Jozefa Kollára podáva sťažnosť na Ústavný súd SR pre vyradenie opozičných zákonov z rokovania septembrovej schôdze, ako aj pre nedodržanie zákonom stanovenej 24-hodinovej lehoty na prerokovanie materiálov k voľbe nového člena Súdnej rady SR.

19.09.2014 12:41
Droba, Chren, Krajcer, Miškov, Kollár Foto: ,
Na snímke zľava poslanci Juraj Droba, Martin Chren, Daniel Krajcer, Juraj Miškov a Jozef Kollár na brífingu k podaniu ústavnej sťažnosti pre vyradenie opozičných návrhov z rokovania NR SR.
debata (5)

„Minulý týždeň došlo v slovenskom parlamente k situácii, ktorá nemá v histórii našej krajiny obdobu. Počas dvoch dní poslanci strany Smer niekoľkokrát hrubo a bezprecedentne porušili slovenskú ústavu i rokovací poriadok,“ konštatoval nezaradený poslanec Daniel Krajcer.

Na podnet predsedníčky poslaneckého klubu Smeru Jany Laššákovej vládni zákonodarcovia v úvode septembrovej schôdze vyradili z rokovania desať opozičných návrhov, medzi inými aj tzv. chodníkovú novelu, podľa ktorej mali chodníky pokryté snehom odpratávať obce, ktorých majetkom sú, a nie vlastníci nehnuteľností, ktoré s chodníkmi len susedia. Túto novelu cestného zákona predkladali Juraj Miškov, Daniel Krajcer, Martin Chren, Jozef Kollár a Juraj Droba. Vyradenie svojho návrhu z programu schôdze považujú za protiústavné a preto podávajú ústavnú sťažnosť.

Ústavnú sťažnosť, v ktorej opoziční poslanci namietajú, že boli porušené ich základné práva pri výkone mandátu, podávajú liberáli individuálne, teda každý za seba. Ústavný súd by podľa nich mal rozhodnúť o tom, že národná rada vyradením zákonov z 37. schôdze porušila ústavu a práva poslancov, podobne ako porušila ústavu a rokovací poriadok nedodržaním zákonom stanovenej 24-hodinovej lehoty na prerokovanie materiálov k voľbe nového člena Súdnej rady SR.

Okrem liberálov sa na ústavný súd obráti aj Daniel Lipšic, ktorý chce požiadať o výklad zákona, či národná rada môže neumožniť poslancovi, aby sa prerokoval jeho zákon v pléne národnej rady. Lipšic na podanie na ústavný súd musí zozbierať 30 poslaneckých podpisov.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #Ústavny súd #opozícia