Prichádza jesenná rovnodennosť aj babie leto

Jeseň sa prejavuje stále výraznejšie, nočné teploty prudko klesajú, ráno bývajú hmly, niekde sa vyskytli už aj prízemné mrazy. V utorok nastane jesenná rovnodennosť, po ktorej budú dni kratšie ako noc. Dažde náš ešte budú sprevádzať, napriek tomu však sa môžeme tešiť na babie leto.

20.09.2014 07:00
jeseň, babie leto Foto:
debata (2)

Končiaci sa týždeň bol akousi satisfakciou za to, čo ľudia v niektorých regiónoch Slovenska museli prežiť na konci prvej polovice septembra. Vtedy bolo na túto ročnú dobu extrémne daždivé počasie. „Také množstvo zrážok, aké sme zaznamenali na konci prvej polovice septembra, nie je u nás v tomto období normálne. Tento týždeň máme počasie, ktoré sa dá považovať za neskoré leto s príznakmi jesene. Ráno, niekedy aj predpoludním, sa vyskytuje nízka inverzná oblačnosť, čo je jasný príznak toho, že sa už pomaličky začína jeseň,“ povedal Pavol Faško, klimatológ Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu.

Na Štrbskom plese síce tento týždeň zaznamenali aj prízemný mráz, ale celkove sa na počasie uplynulých päť dní nemôžeme sťažovať. Cez deň dosahovala teplota vzduchu doslova letné hodnoty. V pondelok bolo v Orechovej na východe Slovenska 28,6 stupňa Celzia, v utorok namerali v Michalovciach 27,5 stupňa. Ale ľudia, ktorí ráno vstávajú zavčasu, určite pocítili, že od polovice týždňa už rána nie sú také teplé, ako bývali predtým. Nočné teploty za pár dní výrazne klesli. Napríklad ešte 15. septembra na východnom Slovensku v Somotore – Novej Vieske bola minimálna nočná teplota 16,6 stupňa Celzia, ale včera ráno sa na miestach východoslovenskej nížiny blížila len k piatim stupňom. To je podľa klimatológa neklamný príznak nastupujúcej jesene.

„Netreba zabúdať na to, že sa kráti deň a predlžuje noc. Cez noc je dosť času na to, aby sa vzduch dostatočne ochladzoval. Počasie sa bude ďalej ochladzovať, lebo po jesennej rovnodennosti, ktorá bude 23. septembra, bude noc dlhšia ako deň. Budú stále horšie možnosti na to, aby sa od slnečného svitu zemský povrch ohrieval a od neho potom prízemné vrstvy vzduchu,“ vysvetľuje Faško.

Stále sa ešte riadime letným časom, to znamená, že rána, keď sme zvyknutí chodiť do práce, môžu byť chladnejšie. Sedem hodín bude ešte stále predstavovať iba šesť hodín stredoeurópskeho času a hodinový rozdiel je v tomto období citeľnejší ako v lete, keď slnko vychádza už pred piatou hodinou. K stredoeurópskemu času sa vrátime až 26. októbra.

„Považujem za veľmi pravdepodobné, že babie leto na konci septembra a v priebehu októbra ešte príde. To patrí k typickým prejavom jesenného počasia u nás. Ak sa podarí, že územie u nás bude pod vplyvom tlakovej výše, tak babie leto by mohlo trvať aj dlhšie ako len pár dní,“ predpokladá Pavol Faško.

Ako bude?

  • V sobotu má byť v noci polojasno, postupne až oblačno, po polnoci prídu ojedinele slabé zrážky. Cez deň bude oblačno až zamračené, najmä v severnej polovici územia možno očakávať dážď, prehánky a ojedinele búrky. V noci budú teploty od 9 do 15 stupňov, cez deň 19 až 25 stupňov.
  • V nedeľu prevažne veľká oblačnosť, najmä na severe a východe občasný dážď alebo prehánky, ojedinele búrky. Nočná teplota od 10 do 15 stupňov, cez deň 19 až 24 stupňov.
  • V pondelok bude pokračovať veľká oblačnosť, ktorá sa bude od západu postupne zmenšovať. V noci od 9 do 14 stupňov, cez deň 15 až 20 stupňov.
  • V utorok bude veľká oblačnosť len v noci, cez deň má byť polooblačno a prehánky iba ojedinele. V noci od 3 do 9 stupňov, cez deň 12 až 17, na severe okolo 10 stupňov.
  • V stredu má byť jasno až polooblačno, ale chladno. Nočné teploty sa budú pohybovať od nuly po 6 stupňov, cez deň 14 až 19, na severe okolo 12 stupňov.
  • Vo štvrtok sa počasie príliš nezmení, bude jasno až polooblačno. V noci nula až 6 stupňov, cez deň 15 až 20, na severe okolo 13 stupňov.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #jeseň #babie leto