Môže za smrť chlapčeka závislosť jeho rodičov?

Užívanie drog a závislosť od nich nie je dôvodom, aby matke úrady vzali dieťa. Rizikový rodič by však mal byť pod dohľadom tímu lekárov a sociálnych pracovníkov. Tí pri prvom náznaku, že o dieťa nie je dobre postarané, musia zakročiť.

21.09.2014 19:46
polícia, vestenice Foto: ,
V sobotu stálo pred bytovkou v Dolných Vesteniciach, kde žijú Silviini rodičia, policajné auto.
debata (5)

Či takýto dozor bol aj nad 30-ročnou Silviou, jej druhom a ich synom, zatiaľ nie je známe. Štvormesačný chlapček zomrel v banskobystrickej detskej nemocnici na opuch mozgu. Okrem toho mal v krvi drogu. Polícia v súvislosti s úmrtím dieťaťa prijala trestné oznámenie. Rodičov najprv v piatok zadržala, na druhý deň ich prepustila.

Chlapčeka minulý štvrtok priviezli najskôr do nemocnice v Bojniciach, odkiaľ ho previezli na špecializované pracovisko do Detskej fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici. Podľa jej riaditeľa Jána Noska vykazoval známky mozgovej smrti v dôsledku vnútrolebečného poranenia. To mohol zapríčiniť pád dieťaťa alebo úder do hlavy. Lekári mu už nedokázali pomôcť. Analýzy zistili, že malo v tele pervitín.

„Droga sa mu mohla do organizmu dostať s materinským mliekom alebo mu ho mohli dať vo fľaške. Predpokladám, že zomrelo skôr na poranenie hlavy, ako na predávkovanie, to však bude musieť potvrdiť súdna pitva. Mozgová smrť znamená koniec, takmer každý orgán môžete nahradiť, ale mozog nie,“ povedal detský lekár, ktorý z etických dôvodov nechcel byť menovaný.

Prečo úrady dieťa neochránili?

Silvia s priateľom a maličkým synom žili v panelákovom byte na prievidzskom sídlisku Necpaly. Nebývali tu dlho, susedia o nich tvrdili, že bývali hluční a často sa hádali. Predtým bývali na inom prievidzskom sídlisku Sever. Mladá matka však ani tam nemala dobrú povesť. „Obaja lietali v drogách, brali pervitín, a tak to tam aj vyzeralo. Každú chvíľu tu boli policajti,“ povedal jeden z obyvateľov sídliska Sever.

Za smrťou dieťaťa môže teda stáť závislosť jeho rodičov od drog. Ak je to tak, prečo úrady dieťa z tohto prostredia nevzali? Riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí v Bratislave Ľubomír Okruhlica tvrdí, že u nás nie je taký zákon, ktorý by zobral matke dieťa na základe toho, že berie drogy alebo je závislá. „Rodič môže o dieťa prísť iba vtedy, ak sa preukáže, že zanedbáva starostlivosť o dieťa,“ povedal riaditeľ centra. Musia to však potvrdiť lekári a sociálni pracovníci.

Lekár by mal kontaktovať sociálneho pracovníka

Riaditeľka neziskovej organizácie pre týrané deti Slniečko Mariana Kováčová tvrdí, že už počas tehotenstva a pôrodu má lekár zistiť, či matka prejavuje závislosť. Lekár potom kontaktuje sociálneho pracovníka, ktorý má na rodinu dohliadať a brániť záujmy dieťaťa. Tak by to malo fungovať. „Spolupráca lekár – sociálny pracovník na Slovensku stále chýba. Nemáme funkčný systém, ktorý by úplne predchádzal všetkým takýmto prípadom. Vychádza to tak, že najmenšie deti sú najmenej chránené,“ zhodnotila Kováčová. Pripomenula, že s rizikovými rodinami sa dá pracovať, treba ich len včas odhaliť.

Silvia pochádza z Dolných Vesteníc. Ich obyvatelia denníku Pravda prezradili, že si závislosťou pokazila život. Mladá mamička dvoch detí povedala, že Silvia bola spolužiačka jej sestry, ale nič dobré o nej nepočula. Silvia má tri deti a drogy podľa nej vraj brala už vtedy, keď čakala prvé.

Ďalšia suseda len podotkla, že Silviu pokazil alkohol a drogy. Pritom pochádza zo slušnej rodiny. Vraví, že hneď si na ňu pomyslela, keď sa dopočula o tragédii malého dieťaťa. „Je to strašné, koľko žien nemôže mať deti, a pritom by sa o ne s láskou starali,“ dodala suseda. V paneláku v Dolných Vesteniciach bývajú rodičia Silvie. Dvere do vchodu boli zatvorené. Keď sme zazvonili, predstavili sa a povedali, o čo nám ide, mužský hlas cez domáci telefón povedal: „Nie, ďakujem, nemám záujem o medializáciu.“

V susednej bytovke žije Silviin predchádzajúci druh, s ktorým má 5-ročného syna. Ten bol práve na prechádzke aj so svojím dedkom, starkým, ako ho vnuk oslovoval. Vraví, že ďalšie dve deti má Silvia s novým priateľom, a to, čo sa stalo s najmenším, ho zaskočilo.

„Je mi to strašne ľúto, je to smutná vec. Ľutujem hlavne jej rodičov, pretože oni sa starali, ako mohli. Silvia bola šikovné, pekné dievča, ovládala cudzie reči. Bohužiaľ, teraz je to tak, ako je,“ povedal starý otec.

Silviu aj jej druha zadržala polícia, v sobotu popoludní ich prepustili. O tragickom prípade poskytla zatiaľ len strohú informáciu. „Na políciu v Prievidzi sme prijali trestné oznámenie v súvislosti s úmrtím štvormesačného dieťaťa. Vzhľadom na prebiehajúce procesné úkony a na citlivosť prípadu nebudeme k tejto veci poskytovať viac informácií,“ povedala krajská policajná hovorkyňa v Trenčíne Elena Antalová.

Okruhlica: Na predávkovanie asi dieťa nezomrelo

Riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislosti v Bratislave Ľubomír Okruhlica si myslí, že smrť chlapčeka nespôsobili drogy.

V banskobystrickej nemocnici zomrelo 4-mesačné dieťa, v krvi malo pervitín. Môže sa stať, že matka narkomanka ho predávkovala pri dojčení? Čo sa týka úmrtia novorodenca, posudzuje sa to veľmi ťažko. Nepredpokladám, že by to mohlo spôsobiť predávkovanie pervitínom. Dojčením cez materské mlieko sa môže dostať dieťaťu droga do tela, ale len veľmi malé množstvo, nejde o smrteľnú dávku. Riziko úmrtia na predávkovanie pervitínom je malé aj u priameho užívateľa. Dieťa mohlo zomrieť kvôli niečomu inému, len popri tom zistili, že má ešte v krvi aj pervitín.

Ako sa mohla dostať do tela novorodenca droga?

Je tam veľmi veľa možnosti. Cez materské mlieko alebo sa ho nadýchal, ak matka pervitín inhalovala a nachádzal sa v miestnosti. Ale nejde o smrteľné dávky. Taktiež aj niektoré lieky obsahujú metamfetamín alebo sa môžu metabolizovať na túto látku. Ale je to na polícii, aby to vyšetrila.

O matke sa vedelo, že berie drogy. Prečo jej vydali v pôrodnici dieťa, keď ho porodila? To, že matka užíva drogy, nie je dôvod na odobratie dieťaťa. Zo zákona by mohla prísť o dieťa iba v prípade, ak by zanedbávala starostlivosť oň. To musí byť preukázané detským lekárom a sociálnymi pracovníkmi. Máme veľa závislých žien, či už od drog, alebo alkoholu, a buď začnú abstinovať, alebo starostlivosť prevezme napríklad partner alebo starí rodičia. Samotná závislosť nie je dôvodom na to, aby matke vzali dieťa z opatery.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #smrť #dieťa #drogy