Kollár vedie lekárov aj naďalej, obhájil funkciu

Stolička prezidenta Slovenskej lekárskej komory Mariána Kollára sa počas víkendu zatriasla. Na sneme komory v Žiline čelil vysloveniu nedôvery.

22.09.2014 10:00
Marián Kollár, Slovenská lekárska komora Foto: ,
Marián Kollár.
debata

Hlasovalo viac ako 70 delegátov, z toho jedna tretina potvrdila, že mu neverí. Kollár na výsledky hlasovania reagoval vetou, že komora je jednotná.

Nespokojní členovia Kollárovi na sneme vyčítali, že komora sa nevyjadruje k zásadným otázkam a témam, ktoré rezonovali za posledné mesiace. Napríklad k poplatkom v zdravotníckych zariadeniach či k registračným pokladniciam, ktoré by mali lekári vo svojich ambulanciách používať. Komora nezaujala stanovisko ani k výstavbe zdravotníckych centier, ktoré plánuje ako nový projekt ministerstvo zdravotníctva. Organizácia podľa kritikov úplne vypadla z aktivít ministerstva, nerobí žiadne kroky, ktorými by chcela vstúpiť do aktívneho ovplyvňovania chystaných reforiem a zákonov.

„Pod takýmto vedením nie je možné vytvoriť z komory silnú a jednotnú organizáciu s prirodzenou autoritou,“ vystúpila na sneme prezidentka regionálnej komory v Banskej Bystrici Mária Kuniaková, ktorá dala návrh na vyslovenie nedôvery Kollárovi. „Ten návrh som dala na podnet našej regionálnej komory, pretože na sedení ma rada komory zaviazala, aby som na sneme vystúpila s kritikou prezidenta, lebo nie sme spokojní s jeho správaním a konaním,“ vysvetlila.

Nedôveru mu vyslovilo 27 delegátov, dva lístky boli neplatné a 44 delegátov ho podporilo. Zvnútra komory sa ozval hlas, ktorý tvrdí, že Kollár rozpráva to, čo ľudia chcú počuť, preto vo funkcii prezidenta zostáva. „Niektorí členovia si neuvedomujú, že prezident by mal konať, nie rozprávať pekné reči,“ uviedol zdroj z vnútra komory.

Denník Pravda oslovil aj prezidenta Mariána Kollára. Reagoval stručne. Vyjadril sa, že rozkol v komore nie je, vo funkcii prezidenta dostal podporu. " Komora je jednotná," povedal Kollár s tým, že viac informácii poskytne až v pondelok.

Komora na sneme schválila Etický kódex lekára a s ministerstvom zdravotníctva sa chystá rokovať o zriadení novej organizácie Lekárskej služby prvej pomoci. Taktiež chce novú kompetenciu, ktorá jej umožní nielen vydávať licencie na výkon povolania lekára, ale ich aj odoberať, ak lekár odborne pochybí. Takúto právomoc mala do roku 2004. Tá potom v rámci reformy prešla na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.

O vzbure v Slovenskej lekárskej komore denník Pravda priniesol informácie ešte v júni tohto roka. Časť členov komory bola už vtedy nespokojná s tým, ako Kollár komoru vedie. Kritici nakoniec na žilinskom sneme prevahu nemali.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slovenská lekárska komora #Marián Kollár