Muž, ktorý vnikol do Bieleho domu, bol vyznamenaný veterán

Bývalého amerického vojaka, ktorý v piatok s nožom vo vrecku prenikol do Bieleho domu, videli už tento rok v auguste pri prezidentskom sídle so sekerkou v ruke. Muža, ktorý si má na súde vypočuť obvinenia, mesiac predtým zadržala polícia s ostreľovačskou puškou.

22.09.2014 10:32 , aktualizované: 22:56
Biely dom Foto: ,
Ochrankári pred Bielym domom vo Washingtone.
debata (6)

Po piatkovom incidente v jeho aute objavila polícia 800 nábojov, uviedla v pondelok podľa agentúry Reuters washingtonská prokuratúra. Tajná služba chrániaca prezidenta v pondelok kvôli udalosti zvýšila úroveň bezpečnostných opatrení v Bielom dome.

Štyridsaťdvaročný Omar Gonzales v piatok preliezol plot Bieleho domu a hlavným vchodom vošiel dnu, kde ho zadržala ochranka vo chvíli, keď prezident Barack Obama s rodinou zamieril na víkend do Camp Davidu. Sídlo hlavy Spojených štátov bolo po incidente zhruba na pol hodiny evakuované.

Okrem noža s deväťcentime­trovou čepeľou so zubatým ostrím, ktorý mal muž vo vrecku, sa v jeho aute podľa štátneho zástupcu našlo 800 nábojov.

Navyše nešlo o jeho prvú podozrivú akciu v súvislosti s Bielym domom. V júli bol zadržaný, keď mal pri sebe pušku a mapu s vyznačeným prezidentským sídlom. O mesiac neskôr ho zasa policajti zastavili, keď sa v blízkosti Bieleho domu prechádzal so sekerkou.

Gonzales, ktorý slúžil 18 rokov v armáde a bol na troch misiách v Iraku, podľa vyšetrovacieho spisu po svojom zadržaní agentom ochranky povedal, že sa s prezidentom potrebuje stretnúť kvôli tomu, že „má obavy z rýchlo sa zhoršujúcej situácie v krajine“.

V pondelok si má na súde vypočuť obvinenia z nezákonného vstupu do areálu Bieleho domu s nebezpečnou zbraňou, za čo mu hrozí až desaťročný trest väzenia.

Obama v pondelok podľa svojho hovorcu vyhlásil, že Tajná služba dozerajúca na bezpečie prezidentskej rodiny odvádza skvelú prácu a že prezident k nej má plnú dôveru.

Agenti Tajnej služby zaviedli v okolí Obamovho sídla sprísnené bezpečnostné opatrenia a podľa prezidentovho hovorcu plánujú prehodnotiť doterajšie zabezpečenie vonkajšieho oplotenia, rovnako ako vnútorných priestorov Bieleho domu.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Barack Obama #Washington #Biely dom