Dom, kde vyrábali drogy, policajti prehľadávajú týždeň

Švermova ulica v Galante zostala pre policajnú akciu aj po týždni uzatvorená. Policajti v pondelok pokračovali v domovej prehliadke jedného z rodinných domov.

23.09.2014 10:00
Galanta Foto: ,
Švermova ulica v Galante (na snímke zo 17. septembra) je ešte stále uzavretá.
debata (1)

V ňom ešte minulý týždeň našli chemikálie, ktoré sa dali použiť nielen na výrobu drog, ale aj na prípravu hromadne účinnej zbrane. Do školy sa však mohli vrátiť žiaci Základnej školy Zoltána Kodálya s vyučovacím jazykom maďarským, ktorí mali celý minulý týždeň riaditeľské voľno.

Na Švermovej ulici boli v pondelok rozmiestnené špeciálne zariadenia zložiek ministerstva vnútra a ministerstva obrany. Podľa hovorkyne Prezídia Policajného zboru Denisy Baloghovej nebezpečenstvo obyvateľom nehrozilo ani nehrozí. Všetky nájdené chemikálie už z objektu odviezli. "V tejto chvíli môžeme potvrdiť, že existuje dôvodné podozrenie, že v laboratóriu, ktoré sa nachádzalo v rodinnom dome, vyrábali výbušniny a drogy. Presné závery expertíz budú známe až po skončení skúmania kriminalistického a expertízneho ústavu,“ uviedla Baloghová. Dodala, že vzhľadom na vyšetrovanie nie je možné momentálne poskytnúť viac informácií. Podľa neoficiálnych informácií mali policajti nájsť látku, ktorá vykazovala vlastnosti ako chemický bojový plyn sarín.

Majiteľa domu Zoltána A. zadržala polícia v pondelok 15. septembra. V dome mal ilegálne laboratórium. Z bezpečnostných dôvodov na druhý deň dala vyprázdniť aj školu.

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry obvinil tri osoby z trestného činu nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držania a obchodovania s nimi, a nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami. Ide o 31-ročného Zoltána A., majiteľa laboratória v Galante, 39-ročného Kristiána R. z Jelky, ktorý mal podľa polície drogy predávať, a 21-ročného Richarda R.

Majiteľa laboratória má polícia dobre poznať. V minulosti mal mať styky s mafiánskou skupinou papáyovcov a neskôr s albánskou mafiou. Pred štyrmi rokmi mal stáť za výbuchmi telefónnych búdok v okrese Galanta. Takto mal údajne testovať svoje výrobky.

Polícia v súvislosti s týmto prípadom drogovej trestnej činnosti a obchodovania so zbraňami vykonala dosiaľ sedem domových prehliadok a sedem prehliadok iných priestorov v Galante, Jelke a v Sládkovičove.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #drogy #galanta