Mládežníci nedôverujú Frešovi, zvažujú vystúpenie z SDKÚ

Združenie mládeže SDKÚ-DS Nová Generácia nesúhlasí s ďalším pôsobením Pavla Freša ako predsedu SDKÚ. "Nová Generácia nedôveruje Pavlovi Frešovi a je presvedčená, že pod jeho vedením strana zanikne," uviedol predseda Novej Generácie Tomáš Smutný v tlačovom vyhlásení.

23.09.2014 19:00
Pavol Frešo Foto: ,
Šéf SDKÚ Pavol Frešo
debata (8)

Zároveň oznámil, že ak Frešo ostane po sobotňajšom mimoriadnom kongrese strany predsedom, Nová Generácia zvolá vlastný kongres, na ktorom budú delegáti rozhodovať o vystúpení z SDKÚ-DS. Mladí SDKÚ-DS budú odchod zvažovať aj vtedy, ak by prípadný nový šéf SDKÚ-DS nepredstavil radikálnu zmenu smerovania strany.

Ak Nová Generácia vystúpi z SDKÚ-DS, ostane podľa Smutného pôsobiť ako pravicová organizácia otvorená pre všetkých mladých ľudí, ktorí nie sú spokojní s vládou Smeru a s tým, kam sa Slovensko uberá.

SDKÚ-DS bude mať mimoriadny kongres v sobotu 27. septembra v Senici. Frešo v pondelok avizoval, že nebude v roku 2015 kandidovať na post volebného lídra. Za volebného lídra strany navrhne podpredsedu strany Martina Fedora.

„Mojou ambíciou je mať úspech vo voľbách v roku 2016. O tom je a bude kongres v sobotu,“ povedal v pondelok novinárom Frešo. "Som predseda strany na štyri roky. Nemienim sa tohto postu vzdať. Ak má niekto pocit, že to vie robiť lepšie, nech dá návrh na moje odvolanie,“ povedal Frešo. Šéf SDKÚ-DS si myslí, že ak na sobotňajšom kongrese v Senici príde návrh na jeho odvolanie, funkciu obháji.

O post predsedu SDKÚ-DS je pripravený sa uchádzať bývalý prešovský krajský šéf SDKÚ-DS a exposlanec NR SR Ondrej Matej. "Ak predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo naplní záväzok, že sa nebude uchádzať o pozíciu predsedu strany, ak mu delegáti na kongrese neschvália programovú a personálnu ponuku SDKÚ-DS do roku 2016, som pripravený kandidovať na predsedu,“ vyhlásil Matej v pondelok na tlačovej besede. Podporuje ho šesť krajských organizácií okrem Bratislavy a Trenčína. Matej sa sám označil za staronovú tvár.

Krajský predseda Novej Generácie SDKÚ-DS v Trnavskom kraji Lukáš Kamenistý nevie o tom, že by o nesúhlase s ďalším pôsobením Pavla Freša ako predsedu SDKÚ-DS rokoval a rozhodol nejaký orgán Novej Generácie, či už predsedníctvo alebo republikové, resp. krajské orgány.

Ako ďalej uviedol, ide zrejme len o osobný názor predsedu Novej Generácie Tomáša Smutného. „Nová Generácia ako združenie mládeže SDKÚ-DS bude určite pokračovať, aj keď ju opustí pár nespokojných jednotlivcov. Sme súčasť SDKÚ-DS a ide o SDKÚ-DS ako stranu, nielen o to, kto bude jej predseda, ale hlavne o to, ako bude strana ďalej pracovať na novej vízii pravicovej politiky,“ poznamenal s tým, že práve v tom by mala Nová Generácia strane pomáhať, a nie hroziť odchodom.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #SDKÚ #Pavol Frešo